Opgaver / arkiv
2016
IRIS Group leder et konsortium, der skal gennemføre en analyse for de vestdanske regioner om fødevaresektoren. Målet er at afdække trends, behov og udfordringer i sektoren og dens behov for klyngeaktiviteter. Samtidig skal analysen kortlægge aktiviteter, snitflader og overlap i de ydelser, der udbydes af eksisterende klynge- og netværksorganisationer. Målet er at udvikle anbefalinger til en reorganisering og styrkelse af klyngeindsatsen i sektoren.
IRIS Group skal gennemføre en analyse, der 1) kortlægger de vigtigste virksomheder i LOOP CITY inden for intelligente byløsninger, 2) afdækker virksomheders vækstambitioner og udviklingsmål samt deres udfordringer og vækstbarrierer og 3) identificerer konkrete lokale og tværgående tiltag, der kan styrke økosystemet og bidrage til øget vækst og jobskabelse i den digitale sektor for intelligente byløsninger i LOOP CITY.
Analysen er således både baseret på en kvantitativ kortlægning af de vigtigste virksomheder i den digitale sektor inden for intelligente byløsninger samt en kvalitativ vækstanalyse af potentialet for at styrke økosystemet for jobskabelse blandt virksomhederne.
IRIS Group skal være ekstern sparringspartner på Odense Kommune og Odense Robotics initiativkatalog med forslag til konkrete indsatser, der kan afhjælpe rekrutteringsudfordringerne blandt virksomhederne i Odenses robotklynge. Som sparringspartner skal IRIS Group bl.a. bidrage til at afdække relevante kilder til finansiering af indsatsen, kvalificere og udfolde konkrete initiativforslag og give input til formen og indholdet for partnerskabet bag indsatsen.
IRIS Group skal gennemføre en større analyse, der skal 1) kortlægge god praksis inden for samarbejde mellem virksomheder og videninstitutioner og 2) udvikle konkrete modeller for, hvordan udbyttet af vidensamarbejde kan styrkes. Analysen fokuserer på SMV’er med begrænset erfaring inden for vidensamarbejde, og den omfatter alle typer af videninstitutioner – fra erhvervsskoler til universiteter. Den skal munde ud i en praktisk guide til henholdsvis videninstitutioner, erhvervsfremmeaktører og de organisationer, der i fremtiden skal udvikle rammerne for bedre vidensamarbejde.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af drivkræfter og barrierer for vækst blandt mellemstore danske industrivirksomheder. Målet er at kortlægge karakteristika ved industrielle vækstvirksomheder med 150-500 ansatte samt at skabe et analytisk grundlag for at udvikle anbefalinger, der kan bidrage til, at flere virksomheder vokser sig store.
IRIS Group skal skabe et solidt faktabaseret videngrundlag for den fremadrettede erhvervsfremmeindsats på Mors gennem en kombineret kvantitativ og kvalitativ analyse af de lokale erhvervsstrukturer og vækstpotentialerne. Analysen vil således både være baseret på statistiske registerdata, dybdegående virksomhedsinterviews og spørgeskemaundersøgelser samt inspirationseksempler fra andre kommuner.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af potentialer og vækstbarrier for udviklingen af dansk bioteknologi. Analysen ser på udviklingen i hovedstadsregionens biotekklynge samt på potentialerne for yderligere vækst og etablering af flere biotekselskaber i lyset af de erhvervspolitiske rammebetingelser. Analysen gennemføres som en benchmark-analyse, hvor der indsamles sammenlignelige data fra førende biotekregioner i Europa og USA. Analysen vil dermed også bidrage til at kortlægge økosystem og rammebetingelser i nogle af verdens førende biotekregioner, og hvad Danmark kan lære heraf.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af forskeres mobilitet mellem universiteter og virksomheder, og hvad der er årsager til og drivkræfter bag sektormobiliteten. Derudover skal analysen kortlægge best practices og rollemodeller, der kan fungere som inspiration til, hvordan mobiliteten kan øges i Danmark. Analysen vil basere sig på dybdegående kvalitative casestudier af ni danske og internationale forsknings- og erhvervsmiljøer. Ambitionen er at belyse, hvilken betydning en række udvalgte faktorer – deriblandt universitetsstrategier, stillingsstrukturer, mv. – har for disse miljøers evne til at sikre succesfuld mobilitet mellem universiteter og erhvervsliv.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af behov og ønsker til den fremtidige lokale erhvervsservice blandt virksomheder inden for kommunens toneangivende erhverv. Analysen skal gennemføres som grundlag for at træffe beslutning om, hvordan kommunens lokale erhvervsservice skal organiseres i fremtiden.
IRIS Group skal gennemføre en kortlægning af markedet for digitale services, og hvordan det understøtter SMV’ers omstilling til Industri 4.0. Analysen skal kortlægge aktørerne i det digitale servicelag, samt hvilke barrierer der eksisterer i forhold til SMV’ers brug af digitale services i forskellige dele af værdikæden. Et velfungerende marked for viden, teknologi og rådgivning om digitalisering er afgørende for, at dansk erhvervsliv kan udnytte perspektiverne i Industri 4.0. Ambitionen med analysen er at blive klogere på, hvordan markedet fungerer, og hvordan det evt. kan styrkes.
IRIS Group skal i et prospekt beskrive visionen og potentialet for at etablere Danmarks mest avancerede vækstmiljø for iværksættere og etablerede virksomheder, der arbejder inden for eller omkring lydbranchen i Struer – Lydens By. Struer har en stolt tradition som et kraftcentrum i den danske lydindustri i kraft af Bang & Olufsens mangeårige tilstedeværelse i byen, og denne førerposition vil Struer Kommune i samarbejde med bl.a. Bang & Olufsen, Harman, BusinessPark Struer og Aalborg Universitet styrke yderligere. Her er prospektet et vigtigt element i at synliggøre de fordele, som virksomheder og iværksættere kan få ud af at placere sig i Struer.
IRIS Group skal undersøge værdiskabelse og funktionalitet i de danske innovationsnetværk, som har til opgave at bygge bro mellem videninstitutioner og virksomheder og modtager støtte fra Forsknings- og Innovationsstyrelsen. Evalueringen skal undersøge, hvilken værdi de forskellige typer innovationsnetværk skaber, og hvilken betydning deres individuelle organisering har for, hvor godt de fungerer og performer. Derudover skal analysen belyse de faktorer, som influerer på netværkenes resultater, og identificere de kritiske forudsætninger for, at de forskellige typer netværk opnår en høj funktionsevne og værdiskabelse.
IRIS Group skal identificere de forskningsmæssige styrkepositioner i Danmark med størst potentiale for at tiltrække udenlandske investeringer og virksomheder. Resultaterne skal danne et stærkt, faktabaseret videngrundlag, som efterfølgende kan bruges direkte i en målrettet investeringsfremmeindsats baseret på solide salgsargumenter og ny indsigt i, hvad der fx kan få udenlandske virksomheder til at søge samarbejde med universiteter i Greater Copenhagen og etablere FoU-funktioner i Danmark.
IRIS Group skal med et debatoplæg og en analyse sætte fokus på den betydning, som grundforskning af høj kvalitet har for lægemiddelindustrien. Analysen skal identificere de faktorer, som er afgørende for fremadrettet at fastholde og øge kvaliteten af grundforskningen på lægemiddelområdet. I tillæg hertil vil analysen belyse, om danske forskningsmiljøer formår at tiltrække udenlandske virksomheder mhp. at samarbejde om forskning og innovation, da dette er en solid indikation på lægemiddelforskningens kvalitet og relevans.
IRIS Group skal gennemføre kortlægning af GTS-nettets ydelsestyper og brugere samt en analyse af, hvordan brugerne benytter ydelserne i deres innovationsindsats, og hvilken nytteværdi de oplever at få ud af ydelserne. Analysen skal munde ud i et inspirationskatalog med anbefalinger til, hvordan GTS’erne skaber øget brugertilknytning og videreudvikler deres kompetencer, faciliteter og ydelser. Derudover vil inspirationskataloget pege på trends, teknologier og behov, som GTS-institutterne bør være opmærksomme på i tilpasningen af deres ydelser og infrastruktur til erhvervslivets behov.
IRIS Group gennemfører i samarbejde med Lauritzen Consulting en undersøgelse af kommercielle operatørers interesse i at arbejde med et nyt forretningskoncept for varmepumper, som baserer sig på at sælge varmen fra varmepumper som en serviceydelse. Formålet med forretningskonceptet er at udbrede anvendelsen af varmepumper og dermed bidrage til betydelige energibesparelser, og Energistyrelsen planlægger derfor – gennem et kommende udbud – at yde økonomisk støtte til de operatører, som vælger at arbejde med forretningsmodellen.
IRIS Group gennemfører en statistisk analyse af de virksomheder, der bruger den lokale og regionale erhvervsvejledning i Region Midtjylland. Analysen tegner en grundig profil af de iværksættere og etablerede virksomheder, der bruger den lokale og specialiserede erhvervsvejledning, ved bl.a. at sammenligne deres omsætning, eksport, beskæftigelse, størrelse, branche og vækst med gennemsnittet for de sammenlignelige virksomheder i regionen. Derudover viser analysen, hvor mange af de vejledte virksomheder der efterfølgende benytter andre erhvervsfremmetilbud.
IRIS Group skal for Norddjurs Kommune udarbejde et koncept til årlige opgørelser af, hvordan erhvervsrelevante konjunkturer bevæger sig. Opgørelsen kommer til at indeholde en række indikatorer for generelle vækst- og erhvervspræstationer samt indikatorer for erhvervsudvikling og nye spirende brancher. Opgørelsen skal sikre et opdateret videngrundlag om Norddjurs Kommunes erhvervsmæssige styrker og potentialer og dermed bidrage til at underbygge kommunens udviklingsstrategi og langsigtede vision.
IRIS Group skal udarbejde et nyt effektmålingssystem for Design Society, som kan dokumentere realiserede og forventede effekter af de mangeartede designfremmeinitiativer, som igangsættes i regi af Design Society – eksempelvis virksomhedsrettede designforløb og events. Effektmålingssystemet skal derfor både indeholde værktøjer til måling af aktiviteternes effekt på de deltagende virksomheder samt måling af økonomiske effekter knyttet til afholdelse af internationale events i Danmark.
IRIS Group skal i samarbejde med Oxford Research gennemføre en større analyse for Københavns Kommune med fokus på, hvordan kommunen kan realisere de overordnede vækstmål i sin vækst- og erhvervspolitik. Analysen skal kortlægge vækst og vækstpotentialer i kommunens dominerende brancher og klynger. Herudover skal den identificere vækstpotentialer og barrierer i disse brancher/klynger samt udvikle forslag til konkrete erhvervspolitiske initiativer.
IRIS Group skal for Business Lolland-Falster udvikle et nyt koncept til overvågning af konjunkturudviklingen på Lolland-Falster. Det kommer til at indeholde en lang række indikatorer for erhvervspræstationer, til- og fraflytning, generelle økonomiske indikatorer (fx ledighed og boligpriser), pendlingsmønstre mv.
IRIS Group skal facilitere en proces for aktørerne bag “Det midtjyske vækstunivers”, som udgør den overordnede strategi og ramme for erhvervsservicendsatsen i Region Midtjylland. Det midtjyske vækstunivers blev implementeret i 2013, og målet er at opsamle erfaringer mhp. at videreudvikle styrende principper, værktøjer og aktiviteter i den midtjyske erhvervsserviceindsats.
2015
Gentofte Kommune har nedsat et opgaveudvalg, der har til opgave at udvikle et forslag til en samlet erhvervspolitik for kommunen. IRIS Group skal bistå udvalget ved at udvikle et solidt videngrundlag bestående af 1) kvantitative analyser af kommunens erhvervsspecialisering og erhvervspræstationer, 2) kortlægning af styrker og potentialer i kommunen, 3) interviewundersøgelse blandt et bredt udsnit af kommunens virksomhed.
IRIS Group har igangsat et et udviklingsprojekt i samarbejde med seks kommuner, som har til formål at kortlægge den værdi, der skabes i den lokale erhvervsservice, og som samtidig kan bruges af de enkelte kommuner som et faktabaseret videngrundlag for at videreudvikle den kommunale erhvervsudviklingsindsats.
IRIS Group udarbejder en publikation bestående af en opsamling på hidtidige resultater og illustrative cases fra de i alt 14 projekter, som er sat i gang i regi af Sygehuspartnerskabet. Projekterne foregår i samarbejde mellem private virksomheder og danske sygehuse, og formålet er at udvikle nye services og produkter til sundhedssektoren. Opsamlingen skal levere kvalificerede input til den videre administrative og politiske beslutningsproces om refinansiering eller justering af indsatsen.
IRIS Group gennemfører en analyse af anvendelsen af Internet of Things (IoT) i dansk erhvervsliv. Analysen består af en bredt dækkende spørgeskemaundersøgelse blandt 1500 virksomheder samt dybdegående kvalitative interview med en række eksperter og frontløbervirksomheder inden for IoT. Formålet er dels at give et overblik over udbredelsen af IoT i dansk erhvervsliv, dels at bidrage til en dybdegående forståelse af, hvordan IoT påvirker virksomheders forretningsudvikling, innovation, vækst, ledelse, organisering mv.
IRIS Group kvalificerer non-profit organisationen Inspiring Denmarks indsats for at få erhvervsaktører i Region Syddanmark til at afholde internationale kongresser. I den forbindelse gennemfører IRIS Group en kortlægning af regionens erhvervsstyrker med internationalt kongrespotentiale, identificerer konkrete aktører inden for erhvervsstyrkerne og opstiller en række opmærksomhedspunkter til Inspiring Denmarks videre arbejde med aktørerne.
IRIS Group gennemfører en kortlægning og analyse af automatiserings- og digitaliseringsniveauet i Nordens fremstillingsindustri. Analysen skal anskueliggøre landenes status, potentialer og barrierer for øget digitalisering og automatisering og derigennem skabe et solidt videngrundlag for indkredsning af relevante policyområder og forslag til nye indsatser, der kan fremme digitalisering og automatisering i den nordiske fremstillingsindustri.
IRIS Group gennemfører en vækstlagsanalyse blandt virksomhederne i Region Sjælland i forbindelse med publiceringen af Vækstforum Sjællands seneste vækststrategi. Som led i analysen udvikles et monitoreringssystem, som gør det muligt at måle, om regionens erhvervsfremmeindsatser bidrager til at udvikle et bredere vækstlag, og som skaber et grundlag for at øge vækstlagets interesse interesse for at anvende de regionale erhvervsfremmeindsatser.
IRIS Group gennemfører en effektevaluering af de godt 50 offentlige ErhvervsPhD-projekter, som er sat i gang med støtte fra Innovationsfonden henover de seneste fem år. Evalueringen har særligt fokus på, hvilke typer effekter de offentlige værtinstitutioner har fået eller forventer at få ud af projekterne, samt om ordningen fungerer som en effektiv kanal til at overføre viden mellem universiteter og offentlige institutioner. Evalueringen skal danne grundlag for Innovationsfondens beslutning om ordningens fremtid.
IRIS Group gennemfører en analyse af sammenhængen mellem internationale aktiviteter og regional vækst. Analysen afdækker, hvilke aktivitetstyper, der i særlig grad understøtter vækst, samt hvilke udfordringer og perspektiver der knytter sig til realiseringen af regionale vækstpotentialer. Analysen skal bruges som beslutningsgrundlag til at udvikle og/eller iværksætte nye internationale aktiviteter, der kan understøtte Trekantområdets vækstambitioner.
IRIS Group gennemfører en analyse af, hvordan Trekantområdet positionerer sig inden for iværksætteri, og hvad Trekanområdet kan gøre for at skabe bedre betingelser for at etablere og udvikle virksomheder med et stort vækstpotentiale. Analysen følges op af en involverende dialog- og initiativfase, hvor resultaterne diskuteres blandt regionens interessenter inden for iværksætteri og dernæst omsættes til konkrete løsningsforslag.
Vi gennemfører en evaluering af det forskningspolitiske virkemiddel UNIK. UNIK-midler blev udmøntet i perioden 2009-2014 til excellent, tværvidenskabelig forskning på tre forskellige universiteter. Evalueringen skal bl.a. belyse virkemidlets betydning for forskningsstrategi, forskningssamarbejde og internationalisering på universiteterne.
IRIS Group evaluerer projektet INNO-X Healthcare, der er forankret i Aarhus Universitet, Aarhus Universitetshospital og MedTech Innovation Center. Projektet er inspireret af Stanford Universitys BIO-X uddannelse, der fremmer innovation med udgangspunkt i systematisk behovsafdækning og markedsforhold. Evalueringen fokuserer på, hvad pilotprojektet allerede har nået – og hvad det med fordel kan fokusere på fremover.
IRIS Group gennemfører en analyse af, hvordan danske virksomheder i stigende grad inddrager service i deres forretningsmodeller mhp. at differentiere sig fra konkurrenterne – også kaldet servitization. Analysen tegner et billede af virksomhedernes typiske servicemodeller, herunder hvilke udfordringer koblingen mellem service og produkter medfører, hvad servitization betyder for ledelse og organisering, og endelig hvilke konsekvenser servitization har for jobindhold og medarbejderkompetencer.
IRIS Group gennemfører en omfattende, statistisk analyse af de virksomheder, der bruger den lokale og regionale erhvervsvejledning i Region Midtjylland. Analysen tegner en grundig profil af de iværksættere og etablerede virksomheder, der bruger den lokale erhvervsvejledning, ved bl.a. at sammenligne deres omsætning, eksport, beskæftigelse, størrelse, branche og vækst med gennemsnittet for de sammenlignelige virksomheder i regionen.
IRIS Group skal bistå Gribskov Kommune med udviklingen af en ny visionær erhvervsstrategi. Opgaven består i at tilvejebringe et solidt videngrundlag for om kommunens erhvervsmæssige styrker og udfordringer og efterfølgende at facilitere en strategiudviklingsproces, som både involverer kommunens politikere og ledere fra kommunens toneangivende virksomheder.
IRIS Group skal i samarbejde med professor Jon Sundbo (RUC) gennemføre en analyse af succesfulde servicevirksomheder. Analysen skal give en dybere indsigt i centrale drivkræfter og vækst og produktivitetsfremgang i serviceerhvervene. Målet er at udvikle en typologi over succesfulde forretningsmodeller samt konkrete anbefalinger til fremme af flere succesfulde servicevirksomheder.
IRIS Group gennemfører en analyse af den regionale erhvervsfremme i Danmark. Analysen skal bl.a. kortlægge aktører, ydelser, snitflader og overlap i den regionale erhvervsfremmeindsats. Samtidig skal analysen identificere områder, hvor regioner, kommuner og vækstfora sammen kan styrke de regionale vækstbetingelser.
2014
Vi gennemfører en kortlægning af alle erhvervsfremmeaktører samt deres opgaver og målgrupper i den bredere Copenhagen region, som omfatter Region Hovedstaden og Region Sjælland. Kortlægningen har til formål at anskueliggøre eventuelle huller, overlap og snitflader imellem aktørerne med henblik på at skabe et mere sammenhængende og slagkraftigt erhvervsfremmesystem.
Vi gennemfører en kvalitativ evaluering af værdiskabelsen i projektet Empowering Industry and Research, som er en forskningscentreret platform for erhvervsudvikling på det sundhedsteknologiske område. Evalueringen kaster bl.a. lys over, hvordan etableringen af klare tværfaglige partnerskaber mellem Nordjyllands universitet, hospitaler, kommuner og virksomheder kan udbygge en spirende sundhedsklynge og lede til vækst.
IRIS Group gennemfører en analyse af den regionale erhvervsfremme i Danmark. Analysen skal bl.a. kortlægge aktører, ydelser, snitflader og overlap i den regionale erhvervsfremmeindsats. Samtidig skal analysen identificere områder, hvor regioner, kommuner og vækstfora sammen kan styrke de regionale vækstbetingelser.