Vi skaber viden
Få indblik i de opgaver, vi løser. Øverst finder du projekter, som vi i øjeblikket arbejder på. Længere nede kan du gå på opdagelse i tidligere opgaver, som vi har løst for vores kunder.
2024
IRIS Group skal for tredje år i træk udarbejde en analyse af udvalgte lokale erhvervsvilkår i Norddjurs Kommune.
Analysen skal belyse betydningen af erhvervsvilkårene for virksomhedernes vækst- og udviklingsmuligheder i kommunen og komme med forslag til, hvilke tiltag kommunen kan iværksætte for at styrke erhvervsvilkårene. Analysen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt et bredt udsnit af virksomhederne i kommunen.
Fakultetsledelsen ved Natural Sciences på Aarhus Universitet har besluttet, at der skal foretages en ekstern evaluering af de forskningsbaserede aktiviteter ved fakultetets institutter.
Evalueringen skal foretages af et eksternt panel for hvert institut bestående af internationalt anerkendte forskere. IRIS Group skal bistå panelernes evalueringsarbejde under deres besøg på hvert af institutterne og bl.a. bidrage med et indgående kendskab til det danske forskningsfinansieringssystem, dansk forskningspolitik samt de danske universiteter.
IRIS Group skal gennemføre en grundig erhvervsanalyse af kommunens erhvervsmæssige specialisering, styrker og udvikling de seneste år. Målingen omfatter en række indikatorer inden for iværksætteri, vækstvirksomheder, eksport og adgang til kvalificeret arbejdskraft.
Derudover går analysen i dybden med udvalgte erhvervsområder i Glostrup Kommune. Der gennemføres en kvantitativ kortlægning af de enkelte erhvervsområders planbestemmelser, bygningsmasse, arbejdspladser, brancheprofil, mv. Datagrundlaget for analysen vil være en kombination af kvantitative registeranalyser af den lokale erhvervsstruktur baseret på bl.a. Danmarks Statistik og CVR-registeret.
IRIS Group skal hjælpe Haderslev Erhvervsråd og Haderslev Kommune med at gennemføre en grundig erhvervs- og uddannelsesanalyse, der bl.a. vil se på kommunens erhvervsmæssige styrker og udviklingspotentialer, samt hvordan uddannelsesudbuddet matcher kompetencebehovet og den lokale efterspørgsel.
Som en del af analysen vil der blive opstillet en række anbefalinger til fremadrettede indsatser, der kan iværksættes af Haderslev Kommune og/eller Haderslev Erhvervsråd. Datagrundlaget for analysen vil bl.a. være forskellige kvantitative registerdata samt kvalitative interview med lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner og de større statslige arbejdspladser i kommunen.
IRIS Group skal i samarbejde med Sweco udarbejde en udflytningsplan for Næstved Havn. IRIS Groups rolle er at udarbejde en businesscase for havnens udflytning og den fremtidige drift af Næstved Havn.
Opgaven består i at belyse, hvad havnens udflytning betyder for efterspørgslen efter havnens ydelser og fremtidige indtægter samt opgøre værdien af havnens eksisterende aktiver og egenkapital.
IRIS Group bistår Køge Kommune med at evaluere den lokale erhvervsfremmeindsats med særligt fokus på Én indgang for virksomheder til Teknik- og Miljøforvaltningen og Connect Køge. IRIS Group skal desuden skitsere relevante løsningsmodeller for organiseringen af den fremtidige erhvervsfremmeindsats i lyset af Køge Kommunes nye ambitiøse erhvervspolitik.
Datakilderne er en kombination af surveys og interviews med virksomhedsbrugere af Én indgang og Connect Køge, kvalitative interview med et udvalg af centrale lokale interessenter i form af politikere, administrative beslutningstagere, erhvervspolitiske aktører og udvalgte medlemmer af Connect Køges bestyrelse samt inspiration fra andre kommuner,
IRIS Group skal gennemføre registerbaserede analyser af iværksætteraktiviteten på hver af de otte danske universiteter samt for universitetssektoren som hele.
Analyserne skal kortlægge iværksætteraktiviteten på de enkelte universiteter i perioden 2020-22 og tegne en profil af universiteternes iværksættere. De skal også dokumentere den økonomiske impact, som de universitetsbaserede iværksættere skaber samt undersøge, hvorvidt de klarer sig bedre end andre sammenlignelige iværksættere.
Analyserne er baseret på registerdata fra Danmarks Statistik.
IRIS Group skal gennemføre en evaluering af programmet BETA.HEALTH, der går ud på at styrke universitetshospitalernes evne til at omsætte forskning i innovation og skalerbare løsninger.
Programmet er støttet af Novo Nordisk Fonden og fokuserer på at etablere innovationsenheder på hospitalerne, der både finansierer tidlige innovationsprojekter og hjælper projekterne med at opbygge kompetencer og partnerskaber, der kan sikre efterfølgende implementering og skalering. Samtidig skal BETA.HEALTH medvirke til at opbygge en stærkere innovationskultur på hospitalerne.
IRIS Group skal i samarbejde med Pluss foretage et nabotjek for Erhvervsstyrelsen af regulatoriske rammer for innovations- og eksportaktiviteter i vandsektoren.
Formålet med nabotjekket er at indhente læring og inspiration fra tre udvalgte lande om deres regulering og tilgang til vand- og spildevandsselskabers mulighed for at indgå i innovations- og eksportaktiviteter, fx i samarbejde med vandteknologivirksomheder.
Analysen baseres på en kombination af desk research, interviews med aktører i den danske vandsektor samt interviews med aktører i udvalgte nabolande.
IRIS Group undersøger i en analyse for Industriens Fond sammenhængen mellem grøn omstilling og konkurrencekraft i industrien.
Formålet med analysen er at skabe ny viden om, i hvilket omfang og hvordan forskellige tiltag, som sigter mod at reducere virksomhedens aftryk på klima og natur, har betydning for virksomhedens konkurrencekraft.
Datagrundlaget for analysen er en kombination af eksisterende litteratur, interviews og en omfattende spørgeskemaundersøgelse blandt danske produktionsvirksomheder.
IRIS Group hjælper Dansk Standard med at udarbejde to profilanalyser samt et segmenteringsværktøj.
Profilanalyserne giver et billede af, hvad der kendetegner DS’ kunder og udvalgsmedlemmer mht. geografi, størrelse (antal ansatte), alder, branche, mv.. Segmenteringsværktøjet er udviklet mhp. at understøtte DS’ mersalgspotentiale hos både eksisterende og potentielle kunder. Gennem projektet har IRIS Group i tæt samspil med DS udviklet og testet en segmenteringsmodel, der klæder DS på til:
- Effektivt at identificere et mindre antal nøgle- og potentialestandarder, som har et betydeligt salgspotentiale.
- At styrke samspillet mellem udvalgs- og salgsansvarlige om styrket salg og kommunikation af DS’ standarder.
- At målrette salg og kommunikation af DS’ værditilbud, så det matcher potentielle kunders specifikke behov.
- At udvikle DS’ interne tilgang, processer og sprog omkring salg af standarder.
Analyserne er baseret på data fra DS’ CRM-system, som er sammenkørt med data fra CVR-registeret. Derudover er der gennemført en række workshops med en gruppe ledende medarbejdere inden for salg og kommunikation, samt udført interviews med udvalgte udvalgsansvarlige.
IRIS Group skal sammen med Pluss gennemføre en evaluering af Virksomhedsprogrammet, der omfatter seks forskellige delprogrammer, der er rettet mod danske SMV’er: SMV:Eksport, SMV:Grøn, SMV:Grønne Kompetencer, SMV:Vækstpilot og SMV:PRO. Evalueringen vil bl.a. fokusere på programmets værdiskabelse for målgruppen og samspillet med de øvrige aktører og indsatser i erhvervsfremmesystemet.
Datagrundlaget vil både være spørgeskemaundersøgelser blandt programdeltagerne samt en lang række interviewundersøgelser blandt forskellige typer af deltagere, programansvarlige og andre aktører i økosystemet.
IRIS Group skal bistå Horsens Kommune med analyse og facilitering af workshops, som skal styrke videngrundlag og ejerskab for kommunens kommende iværksætterplan.
Indledningsvis skal IRIS Group gennemføre en analyse af iværksætterlandskabet i Horsens, herunder undersøge præstationer og udvikling på centrale indikatorer samt iværksætternes kobling til styrkepositioner, initiativer og udviklingsmiljøer. Derefter indledes et tæt samarbejde med Horsens Kommune om at planlægge og facilitere to workshops. Formålet er at udvikle konkrete bud på, hvordan Horsens kan udvikle sig til en førende kommune på iværksætteri samt at skabe engagement og ejerskab til den kommende iværksætterplan.
IRIS Group hjælper Greater Copenhagen med at evaluere effekten af fem fysiske jobmesser. Jobmesserne er blevet afholdt i perioden 2021-23 og har haft til formål at sikre flere succesfulde jobmatch mellem arbejdsgivere og -tagere på tværs af Øresund. På baggrund af evalueringen kommer vi med input til, hvordan Greater Copenhagen kan styrke kvaliteten af deres jobmesser i fremtiden.
Datagrundlaget vil være en kombination af et spørgeskema og interviews. Spørgeskemaet bliver sendt ud til alle de deltagere fra jobmesserne. De bliver suppleret og sammenholdt med en række uddybende kvalitative interviews med deltagere fra jobmesserne, ligesom der samles op på uddybende kommentarer fra spørgeskemaet.
IRIS Group skal bistå Holbæk Kommune med at udvikle en ny ambitiøs erhvervsvision. Erhvervsvisionen skal beskrive, hvordan Holbæk Kommune skal udvikle sig som erhvervsvenlig kommune og udvikle gode rammer for indfrielse af vækstpotentialer inden for kommunens styrkepositioner.
Indledningsvis skal IRIS Group udarbejde et solidt videngrundlag om kommunens erhvervsmæssige styrker, udfordringer og vækstpotentialer. Derefter gennemføres dybdegående interviews med lokale virksomheder, erhvervsforeninger og lokalpolitikere. Som et afsluttende led i opgaven faciliterer IRIS Group et visionsseminar for Holbæk Kommunes kommunalbestyrelse, hvor visionen drøftes.
IRIS Group skal gennemføre et nabotjek for Dansk Standard mhp. at identificere god praksis ift. at engagere forskere, myndigheder, NGO’er og andre eksperter i standardiseringsarbejdet. I analysen afdækkes, hvad standardiseringsorganisationer i en række internationalt førende lande i Europa i dag gør for at motivere bestemte typer af eksperter til at engagere sig mere i udviklingen af standarder. Målet er at identificere en række effektive praksisser, der kan inspirere fremtidige initiativer i Danmark. Analysen baseres på en kombination af desk research, interviews med danske og udenlandske eksperter og interessenter samt interviews med ledelsesrepræsentanter fra nationale standardiseringsorganisationer i Europa.
IRIS Group gennemfører en analyse af udbud og efterspørgsel efter ingeniører i Østdanmark frem mod 2030 samt af de mulige konsekvenser af ingeniørmangel.
Baggrunden er reformen af de videregående uddannelser, der indebærer, at DTU skal reducere optaget af studerende i Hovedstadsområdet. Det har skabt bekymring om stigende ingeniørmangel, da der samtidig har kunnet konstateres stor vækst i efterspørgslen efter ingeniører de seneste år.
Baseret på interviews med ingeniørtunge virksomheder og fremskrivninger af både udbud og efterspørgsel skal analysen kortlægge eventuelle mismatch-problemer på ingeniørernes arbejdsmarked i Østdanmark og mulige konskevenser for bl.a. vækst og grøn omstilling.
IRIS Group hjælper kommunerne Odense, Faaborg-Midtfyn og Kerteminde med at gennemføre en grundig analyse af udviklingspotentialerne på Fyn i lyset af den grønne omstilling.
Baggrunden er bl.a., at der i de kommende år bliver investeret massivt i udbygningen af Odense Havn og i at understøtte udviklingen inden for off-shore vind. Herunder fx gennem etablering af en Dry Port og et nyt center for robotteknologi.
Analysen skal være med til at kvalificere de tre kommuners videre arbejde med at understøtte de grønne udviklingspotentialer på Fyn og vil indeholde en række konkrete anbefalinger til de forskellige typer af tiltag, som kommunerne kan iværksætte. Datagrundlaget vil være en kombination af kvantitative registerdata fra Danmarks Statistik og de tre kommuner samt en lang række kvalitative interviews med forskellige typer af lokale, regionale og nationale aktører.
IRIS Group gennemfører en kortlægning for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som skal afdække de danske virksomheder, der sælger varer på Amazons og eBays platforme. Kortlægningen skal både belyse, hvilke typer af virksomheder ift. branche, geografi, størrelse, mv., der er til stede på platformstjenesterne, samt hvilke produkter som virksomhederne sælger.
Kortlægningen er baseret på en række online datakilder og en omfattende desk research.
IRIS Group gennemfører en kortlægning for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som skal afdække de digitale hostingtjenester, der er til stede på det danske marked og som forventes at være underlagt danske tilsyn i henhold til EU-forordningen om digitale tjenester (Digital Services Act).
Kortlægningen er baseret på desk research, online datakilder samt en keywordbaseret internetsøgning.
2023
IRIS Group skal for andet år i træk udarbejde en analyse af udvalgte lokale erhvervsvilkår i Norddjurs Kommune.
Analysen skal belyse betydningen af erhvervsvilkårene for virksomhedernes vækst- og udviklingsmuligheder i kommunen og komme med forslag til, hvilke tiltag kommunen kan iværksætte for at styrke erhvervsvilkårene.
Analysen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt et bredt udsnit af virksomhederne i kommunen.
IRIS Group skal for Aalborg Universitet udarbejde en analyse og publikation, der kortlægger AAU’s samlede værdiskabelse i Region Nordjylland. Et universitet bidrager til BNP-vækst, innovation og jobskabelse i en region på mange måder – bl.a. gennem kompetenceforsyning, innovationssamarbejde og videnbaseret iværksætteri. Men også gennem træk på lokale leverandører og ved at tiltrække studerende og forskere, der øger efterspørgslen lokalt efter boliger, dagligvarer, kultur, mv.
AAU blev netop etableret ud fra et formål om at bidrage til vækst og udvikling i den nordjyske region. Analysen skal op til AAU´s 50-års fødselsdag i foråret 2024 forsøge at dokumentere, hvad AAU i dag betyder for den nordjyske økonomi og erhvervsudvikling.
IRIS Group skal i samarbejde med Cybersikkerhedsrådet, Digitaliseringsstyrelsen og Center for Cybersikkerhed undersøge, hvordan den offentlige-private videndeling på cyberområdet kan styrkes. Analysen tager udgangspunkt i interviews med myndigheder, organisationer og virksomheder samt et spørgeskema.
IRIS Group skal i samarbejde med Pluss Leadership evaluere projektet ”DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark”. Evalueringen har til formål at evaluere projektets umiddelbare effekter, organisering og samarbejde samt uddrage gode erfaring og læringspunkter, der kan tages med i det videre arbejde i Klimaalliancen.
Evalueringen bygger på interviews, som skal gennemføres med repræsentanter fra alle niveauer i DK2020-organiseringen. Derudover bygger evalueringen på en spørgeskemaundersøgelse til alle klimaplanlæggere i de kommuner, der har indtrådt i DK2020-samarbejdet i 2020 eller 2021.
IRIS Group skal bistå Slagelse Kommune med at udvikle en ny ambitiøs erhvervsstrategi. Erhvervsstrategien skal sætte en retning for Slagelse Kommunes erhvervsudvikling de kommende år og anvise konkrete indsatser, der kan indfri de ambitiøse ambitioner.
Indledningsvis skal IRIS Group udarbejde et solidt videngrundlag om kommunens styrker, udfordringer og vækstpotentialer, som kan danne grundlag for at indkredse stedbundne styrker, der kan udgøre centrale udviklingsspor i erhvervsstrategien. Herefter gennemføres en omfattende inddragelse af lokale virksomheder, uddannelsesinstitutioner, erhvervsforeninger, mv. gennem dybdegående interviews og workshops med henblik på at drøfte konkrete initiativer og indsatser til den nye erhvervsstrategi.
IRIS Group skal i samarbejde med Water Valley Denmark kortlægge vandteknologisk forskning på de danske forskningsinstitutioner for Poul Due Jensens Fond. Kortlægningen skal skabe et overblik over danske styrkepositioner inden for det vandteknologiske område samt belyse samarbejdet mellem forskningen på universiteterne og industrien.
Kortlægningen er baseret på en skræddersyet bibliometrisk analyse, en registerbaseret analyse af forsknings- og innovationsbevillinger samt dybdegående interviews med forskningsledere, virksomheder og forsyningsselskaber.
IRIS Group skal foretage en kortlægning og gennemføre en analyse af forsvarsindustrien i Danmark. Formålet er at få et bedre billede af, hvilke typer af virksomheder den danske forsvarsindustri består af, hvad de producerer, og hvilke kompetencer, netværk og kapabiliteter de besidder. Dertil skal analyse pege på muligheder og barrierer for at udvikle dansk forsvarsindustri i en tid præget af nye trusselsbilleder og øgede forsvarsbudgetter. Analysen vil bygge en komplet kortlægning af danske forsvarsindustrielle virksomheder og virksomheder med potentiale for spin-in. Dertil kommer interviews med aktører i økosystemet samt en spørgeskemaundersøgelse blandt de kortlagte virksomheder.
IRIS Group skal i 2023 bistå Varde Kommune med at facilitere en møderække i kommunens Klima- og vækstudvalg. Udvalget har til opgave at udvikle visionære og nyskabende indsatser, der kan sikre vækst og udvikling i Varde Kommune.
Udvalget har både fokus på at sikre en styrket befolkningsudvikling og på at udnytte de vækstpotentialer, der følger af den grønne omstilling.
IRIS Groups rolle er både at udarbejde et solidt videngrundlag omkring kommunens udfordringer og vækstpotentialer samt at facilitere drøftelserne i udvalget, der består af lokale politikere og toneangivende erhvervsfolk. Endeligt skal IRIS Group bistå med at udarbejde en samlet rapport, der sammenfatter konklusioner og anbefalinger fra udvalgets arbejde.
IRIS Group skal udarbejde en erhvervsundersøgelse for Rødovre Kommune, der skal se nærmere på den lokale erhvervsservice samt de lokale vilkår, der er særligt vigtige for erhvervslivets fremtidige vækst og udvikling. Analysen skal ligeledes bidrage til at opstille pejlemærker for den fremtidige erhvervsudvikling. Analysen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt alle virksomheder i kommunen samt interviews og workshops med både lokale virksomheder og erhvervspolitiske aktører.
IRIS Group skal hjælpe Erhvervshus Midtjylland med at udvikle en strategi for perioden 2024-27. Strategien skal sætte retning for erhvervshusets arbejde og samarbejde med andre aktører i det midtjyske økosystem for erhvervsudvikling. Som led i opgaven faciliterer IRIS Group otte workshops for erhvervshusets interessenter og bistår med at skrive strategien.
IRIS Group skal facilitere arbejdet med at udvikle en ny vision for Verner Overgaards Familiefond. Opgaven består bl.a. i at sammensætte et program for en visionsworkshop for bestyrelsen samt optegne konturerne til en vision, som bestyrelsens arbejde kan tage afsæt i. IRIS Group har endvidere ansvar for at facilitere drøftelserne i bestyrelsen og sammenfatte resultaterne i en slagkraftig vision med konkrete indsatsområder for fondens virke.
IRIS Group skal udarbejde et videngrundlag og policy-inspiration for at fremme udbredelsen af industri 4.0-teknologier i Danmark. Videngrundlaget vil indeholde et overblik over centrale teknologiers udbredelse samt en analyse af, hvad der driver eller afholder forskellige typer af virksomheder fra at benytte dem. En central del af opgaven er at udarbejde forslag til initiativer, som kan bidrage til at flere virksomheder tager industri 4.0 til sig. Videngrundlaget baseres på desk research og interviews.
IRIS Group skal udarbejde en kortlægning for Hvidovre Kommune, der belyser udviklingen i antallet af produktionsvirksomheder og -jobs i kommunen og en række udvalgte sammenligningskommuner inden for de seneste ti år. Derudover skal kortlægningen indeholde en oversigt over de erhvervsområder, der arbejdes med at omdanne til boligområder i sammenligningskommunerne. Kortlægningen skal være med til at belyse markedssituationen og -behovet for etablering af nye erhvervsarealer til produktionsvirksomheder på Holmene. Kortlægningen baserer sig på registerdata fra Danmarks Statistik samt en gennemgang af udvalgte analyser og lokalplaner.
IRIS Group skal hjælpe Business Kolding med at gennemføre en analyse af kommunens erhvervsmæssige specialisering, styrker og potentialer samt kortlægge de kritiske vækstbetingelser blandt de toneangivende erhverv i kommunen. Herunder de særlige stedbundne kompetencer og styrker, som kommunens toneangivende erhverv konkurrerer på, og hvordan de har udviklet sig over tid. Samlet set vil analysen være med til at kvalificere den lokale erhvervsfremmeindsats og sammenhængen til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses decentrale erhvervsfremmestrategi. Grundlaget for analysen vil være en kombination af forskellige kvantitative registerdata samt kvalitative interviews med lokale virksomheder.
IRIS Group skal i løbet af det næste år hjælpe med at gennemføre en midtvejsevaluering af DTU’s program SMV Vækst. Programmet er finansieret af Industriens Fond og har til formål at styrke samarbejdet mellem universiteterne og de små- og mellemstore virksomheder i Danmark. Gennem bestyrelsesuddannelse for ledere og co-creation forløb med unge talentfulde studerende understøtter programmet et entreprenant mindset i virksomhederne, så teknologi og innovation i højere grad fører til ny forretning, øget vækst og stærkere konkurrenceevne. Midtvejsevalueringen vil både være baseret på kvalitative interview med alle deltagervirksomhederne samt spørgeskemaundersøgelser blandt de studerende og virksomhederne, som har medvirket i SMV Vækst.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af muligheder og barrierer for at udvide den industrielle symbiose i Kalundborg med PtX. Analysen skal dels beskrive potentialerne i sektorkobling mellem biosolutions- og PtX-virksomheder i Kalundborg Symbiosen, og dels kortlægge økosystemet i Kalundborg og den bredere Greater Copenhagen-region med henblik på at analysere rammevilkår og vækstbarrierer for at udvikle biosolutions og PtX i Kalundborg. Analysen baseres på interviews og desk research.
IRIS Group skal bistå Erhvervsfyrtårnet for vandteknologi med at udarbejde en samlet strategi, som skal udgøre rammen for erhvervsfyrtårnets arbejde de kommende år. Gennem en række interviews med aktører i økosystemet for vandteknologi skal IRIS Group hjælpe med at indkredse mål, sigtelinjer og aktiviteter, samt pege på, hvor der især er behov for at styrke økosystemet for vandteknologi.
IRIS Group skal for Roskilde Universitet (RUC) og Roskilde Kommune gennemføre en analyse af, hvordan RUC fremadrettet kan skabe større værdi for Region Sjælland. Analysen skal danne grundlag for en ny vision og et idékatalog for RUC som regionens universitet frem mod 2030. Analysen baserer sig på interviews og workshops i Roskilde, Køge, Kalundborg, Lolland-Falster og Slagelse.
IRIS Group skal hjælpe Ringsted Kommune med at lave en grundig erhvervsanalyse, som kan være med til at sætte retning for udviklingen af kommunens erhvervsområder og erhvervsliv. Analysen skal både være med til at kvalificere Ringsted Kommunes arbejde med planstrategien og erhvervspolitikken i 2023. Datagrundlaget for analysen vil være en kombination af kvantitative registeranalyser af den lokale erhvervsstruktur, virksomhedernes flyttemønstre og markedssituationen for erhvervslokalisering. Derudover vil der blive gennemført kvalitative interview med en lang række lokale aktører og virksomheder.
2022
IRIS Group skal i samarbejde med CLEAN foretage en kortlægning og analyse af den danske miljøteknologiklynge. På baggrund af en grundig kortlægning af miljøteknologiske virksomheder skal analysen sætte tal på klyngens størrelse, vækst og potentiale. Derudover vil analysen illustrere vigtige værdikæder samt betydningen af forskning og innovation i økosystemet. Analysen baserer sig bl.a. på udtræk fra Danmarks Statistik, bibliometriske data, patentdata og kvalitative interviews.
IRIS Group gennemfører en kortlægning for Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen, som skal afdække populationen af digitale platformsvirksomheder og formidlingstjenester, som udbyder deres services til danske virksomheder og forbrugere. Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen har bl.a. ansvar for at sikre velfungerende digitale markeder (jf. Digital Markets Act) og for at føre tilsyn med formidlingstjenester, der er underlagt EU-forordningen om digitale tjenester (Digital Services Act). Kortlægningen skal give et dækkede overblik over de mange forskellige digitale tjenesteudbydere, der er omfattet af de to EU-direktiver.
IRIS Group skal udarbejde en analyse for Dansk Standard, som skal give en dybere forståelse af de nye medlemmer, som har meldt sig ind i standardiseringsudvalg de senere år. Analysen skal give indblik i, hvad der motiverer de nye udvalgsmedlemmer til at melde sig ind i et udvalg, hvilke konkrete behov og ønsker de har til udvalgsdeltagelsen, og hvad der skal til for at øge deres udbytte af at deltage i et udvalg. På den baggrund udvikles et antal medlemsarketyper, som kan kvalificere Dansk Standards forståelse af og fremtidige samarbejde med de nye medlemmer. Analysen baserer sig på dybdegående interviews med nye og potentielle udvalgsmedlemmer.
IRIS Group skal udarbejde en analyse af en række udvalgte lokale erhvervsvilkår i Norddjurs Kommune. Analysen skal belyse betydningen af erhvervsvilkårene for virksomhedernes vækst- og udviklingsmuligheder i kommunen, og komme med forslag til, hvilke tiltag Norddjurs Kommune kan igangsætte for at styrke erhvervsvilkårene. Analysen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt et bredt udsnit af virksomhederne i kommunen.
IRIS Group skal for Center for Offentlig-Privat Innovation gennemføre et nabotjek af finansieringsmekanismer til understøttelse af innovative offentlige indkøb i EU-lande. Finansieringsmekanismer forstås her som et direkte monetært tilskud til innovationsprocessen, som leder op til et offentligt indkøb eller til selve indkøbet af et produkt eller service. Nabotjekket, som skal munde ud i en række casebeskrivelser af best practice, baseres på desk research og interviews med udenlandske myndigheder med ansvar for at fremme innovative offentlige indkøb.
I forbindelse med Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses forestående strategiarbejde skal IRIS Group kortlægge de globale megatrends og subtrends, der forventes at få størst betydning for danske SMV’er de kommende år. Analysen skal bl.a. afdække, hvad litteraturen siger om globale trends betydning for fx regulering, markedsforhold og industrielle strukturer på forskellige erhvervsområder. Et centralt element i analysen er at vurdere, hvordan de kortlagte trends og udviklingstendenser skaber behov for tilpasninger i SMV’er, samt at identificere udfordringer, muligheder og markedsfejl, hvor erhvervsfremmesystemet og Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse kan spille en rolle og understøtte SMV’er i at håndtere udfordringer og gribe muligheder. Analysen baseres på et omfattende litteraturstudie samt op mod 80 interivews med SMV’er og eksperter med særligt sektorkendskab.
IRIS Group skal kortlægge, hvilke danske virksomheder og organisationer der forventes at blive berørt af EU’s nye NIS2-direktiv. Direktivet indeholder en række foranstaltninger til at sikre et højt it-sikkerhedsniveau i hele Unionen, og forventes at træde i kraft i 2024. I tillæg til kortlægningen skal IRIS Group udføre en kvantitativ analyse af de berørte virksomheder og organisationers modenhed i forhold til direktivets forventede effekter. Målet er at skabe et billede af eventuelle udfordringer og behov frem mod direktivets ikrafttræden. Kortlægningen udføres for Industriens Fond, som finansierer projektet, samt 16 ministerier og erhvervsorganisationer i en tilknyttet følgegruppe.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af fem udvalgte erhvervsområder i Furesø Kommune. Analysen ser både på den aktuelle markedssituation for erhvervslokalisering i Nordsjælland og går i dybden med erhvervsområdernes udviklingspotentialer på baggrund af en grundig kvalitativ og kvantitativ kortlægning af de enkelte erhvervsområders planbestemmelser, tilgængelighed, bygningsmasse, brancheprofil mv. Samlet set skal analysen bidrage til Furesø Kommunes nye planstrategi i 2023 og målsætningen om at skabe attraktive erhvervsområder og vækst i antallet af lokale arbejdspladser.
IRIS Group skal gennemføre en interessentanalyse for Verner Overgaards Familiefond. Analysen skal afdække, hvordan fondens vigtigste interessenter og samarbejdspartnere vurderer, at Verner Overgaards Familiefond kan bidrage yderligere til at fremme uddannelse og dygtiggørelse inden for industrielt design og håndværk i Danmark. Interessentanalysen baserer sig på en række dybdegående kvalitative interviews blandt fondens vigtigste interessenter og samarbejdspartnere, herunder bl.a. viden- og uddannelsesinstitutioner, fonde, erhvervsorganisationer, mv.
IRIS Group skal udføre et nabotjek for Erhvervsstyrelsen, der handler om SMV’er og standardisering inden for to fokusområder. Det første fokusområde er SMV’ers brug af standarder. Det andet fokusområde handler om inddragelse af SMV’er i udviklingen af nye standarder. I analysen afdækkes, hvad standardiseringsorganisationer i en række internationalt førende lande i Europa i dag gør for at motivere SMV’er til at engagere sig mere i brugen og udviklingen af standarder. Målet er at identificere en række effektive praksisser, der kan inspirere fremtidige initiativer i Danmark. Analysen baseres på en kombination af desk research, interviews med danske og udenlandske eksperter og interessenter samt interviews med ledelsesrepræsentanter fra nationale standardiseringsorganisationer rundt omkring i Europa.
IRIS Group skal udarbejde en analyse af den lokale erhvervsservice og de rammevilkår, der har betydning for virksomhedernes vækst- og udviklingsmuligheder i Viborg Kommune. Analysen skal belyse, om bestemte virksomhedssegmenter (fx brancher eller virksomhedsstørrelse) er særligt kritiske over for bestemte dele af den lokale erhvervsservice og rammevilkår. Analysen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt virksomhederne i kommunen samt interviews og workshops med både virksomheder og erhvervspolitiske aktører.
IRIS Group skal gennemføre en evaluering af projektet ”DAMRC 2.0 – Viden i verdensklasse til den danske produktionsindustri”. DAMRC har af Industriens Fond modtaget en bevilling på 25 mio. kr., som skal bidrage til at udvikle DAMRC til et videns- og innovationsmiljø i verdensklasse inden for subtraktive fremstillingsprocesser, der anvendes bredt i den danske underleverandørindustri. Målet er bl.a. at scoute og modne en række teknologier, som kan anvendes i danske SMV’er. Vi skal i opgaven både evaluere værdiskabelse i DAMRC’s aktiviteter, og hvordan kendskabet til DAMRC udvikler sig i evalueringsperioden, der løber frem til efteråret 2014.
IRIS Group skal fra 2022 til 2023 bistå Esbjerg Kommune med at udvikle en ny ambitiøs og visionær erhvervsfremmestrategi. Det vil bl.a. ske gennem udarbejdelse af solide analyser og et opdateret videngrundlag om det lokale erhvervsliv samt ikke mindst facilitering af udvalgsmøder og inddragelse af toneangivende lokale aktører. Udover at hjælpe med formuleringen af den samlede erhvervsstrategi skal IRIS Group også levere sparring og input til de konkrete handlingsplaner for implementeringen af strategien. Herunder bl.a. også i forhold til indgåelse af nye lokale partnerskaber og kontrakter samt opstilling af KPI’er til monitorering af fremdrift og effekter.
IRIS Group skal evaluere Greater Copenhagen Health Science Partners (GCHSP), som blev etableret i 2017 for at styrke sundhedsområdet med nye forskningsresultater, øget kvalitet i det kliniske arbejde og hurtigere implementering af forskningsresultater i klinikken. GCHSP er et samarbejde mellem Region Hovedstaden, Region Sjælland, KU og DTU. Formålet med evalueringen er at belyse værdiskabelse og organisering af de 18 kliniske, akademiske netværk og forskergrupper, der til dato er finansieret under GCHSP. Evalueringen baseres på dybdegående interviews og en survey blandt alle netværk og forskergrupper under GCHSP.
IRIS Group skal evaluere programmet Urban Partnerships for BLOXHUB. Programmet er finansieret af Realdania og handler om at skabe nye innovative og kommercielle partnerskaber mellem danske SMV’er inden for det byggede miljø og såkaldte challenge owners i Danmark og udlandet. Evalueringen vil både fokusere på at dokumentere de effekter, som programmet hidtil har skabt samt opstille fremadrettede forslag til, hvordan programmets design og implementering kan styrkes. Datagrundlaget vil primært være baseret på dybdegående interviews og en telefonsurvey blandt deltagerne i programmet samt interview med andre aktører og interessenter i økosystemet.
IRIS Group skal over de næste tre år gennemføre en følgeevaluering af programmet ”Klimaklar Produktionsvirksomhed”. Programmet er støttet af Industriens Fond og ledes af Dansk Industri. Ambitionen er, at mere end 8.000 danske SMVer over de kommende år skal inspireres til at udarbejde klimaregnskaber og opnå bedre forudsætninger for at arbejde med grøn omstilling. Evalueringen skal både kortlægge effekter og værdiskabelse af programmet samt udvikle anbefalinger undervejs, der kan styrke rekrutteringsarbejdet og forbedre den digitale læringsplatform, som bliver programmets omdrejningspunkt.
IRIS Group skal gennemføre en stakeholderanalyse for Innovationsfonden mhp. at afdække centrale interessenters forventninger til Innovationsfonden og deres vurdering af den rolle, Innovationsfonden fremadrettet skal spille i det danske forsknings-, udviklings- og innovationsøkosystem. Den kvalitative stakeholderanalyse baseres på 30 interviews med bl.a. politikere, virksomheder, iværksættere, forskere og andre aktører i det danske forsknings-, udviklings- og innovationsøkosystem.
IRIS Group skal i samarbejde med DTU kortlægge klimarelaterede aktiviteter på de førende forskningsinstitutioner i Europa. Kortlægningen skal skabe et overblik over 1) klimarelaterede iværksætterkurser/-uddannelser, 2) forsknings- og innovationsaktiviteter inden for teknologiområder, som er prioriteret af Breakthrough Energy, 3) markante industripartnerskaber inden for teknologiområder, som er prioriteret af Breakthrough Energy.
IRIS Group skal udarbejde en erhvervsmåling, der viser udviklingen i erhvervsstrukturen og erhvervspræstationerne i Holbæk Kommune. Målingen omfatter en række indikatorer for bl.a. iværksætteri, vækstvirksomheder, eksport, nettoinvesteringer og adgang til kvalificeret arbejdskraft. I rapporten skal Holbæk Kommune holdes op imod sammenlignelige kommuner, regionen og hele landet. Analyser viser også kommunens specialisering inden for de erhvervsområder, hvor der er etableret nationale klynger.
IRIS Group skal sammen med Pluss forberede og facilitere otte tematiske workshops ifm. Danmarks Erhvervsfremmebestyrelses Launch-konference d. 30. maj 2022. På konferencen lanceres programmerne for EU’s Regionalfond og EU’s Socialfond Plus i 2021-2027. Ambitionen er, at konferencen skal samle topledere og beslutningstagere fra alle dele af erhvervs- og innovationsfremmesystemet til en fælles dag med inspirationsoplæg om vigtige udfordringer, workshopdrøftelser om relevante virkemidler samt mulighed for netværksopbygning på tværs af organisationer og geografi. Forud for konferencen udarbejder, IRIS Group og Pluss solide videngrundlag om aktuelle trends, udfordringer og behov i SMV-segmentet inden for hver af de otte tematiske workshops.
IRIS Group skal udarbejde en erhvervsmåling, der viser udviklingen i erhvervsstrukturen og erhvervspræstationerne i de to kommuner på Lolland-Falster. Målingen omfatter en række indikatorer inden for iværksætteri, vækstvirksomheder, eksport, nettoinvesteringer og adgang til kvalificeret arbejdskraft. I rapporten skal udviklingen i Lolland og Guldborgsund kommuner holdes op mod sammenlignelige kommuner og resten af landet. Analysen skal også vise de to kommuners specialiseringen inden for de erhvervsområder, hvor der er etableret nationale klynger.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af kvindelige iværksættere i Odense Kommune. Analysen skal bl.a. kortlægge udviklingen i andelen af kvindelige iværksættere i Odense Kommune set i forhold til andre kommuner og på landsplan. Derudover skal analysen se nærmere på kvinders oplevede barrierer for at starte og drive egen virksomhed samt identificere typer af indsatser, der kan styrke de lokale rammer for kvindelige iværksættere i Odense Kommune. Analysen er baseret på registerdata fra Danmarks Statistisk og en række dybdegående interviews blandt aktører i Odense Kommune samt fokusgruppeinterviews med kvindelige iværksættere.
IRIS Group skal belyse værdiskabelsen af den sparring og vejledningsindsats som BusinessAalborg yder. Formålet er at undersøge kvaliteten af BusinessAalborgs vejlednings- og sparringsforløb og hvilken betydning indsatsen har for de vejledte virksomheders kompetencer og forretningsgrundlag. Datagrundlaget er bl.a. en spørgeskemaundersøgelse blandt iværksættere og etablerede virksomheder, som fornylig har gjort brug af BusinessAalborgs ydelser. Spørgeskemaet er designet, så resultaterne er sammenlignelige med resultater fra tidligere nationale og lokale målinger. Det skal bl.a. belyses, om der har været fremgang i værdiskabelsen i forhold til forskellige målgrupper. Undersøgelsen er et vigtigt led i at videreudvikle og styrke de ydelser, som BusinessAalborg tilbyder de lokale iværksættere og etablerede virksomheder.
IRIS Group skal kortlægge den samlede energisektors aktører, erhvervsaktivitet samt etablerede og nye værdikæder. Formålet med analysen er at vise energisektoren som en samlet og sammenhængende klynge med værdikæder, som også rækker ind i andre sektorer som fx transport, byggeri og landbrug. Fremtidens energiteknologier kræver en langt højere grad af sektorkobling. Det skal denne kortlægning illustrerer. Kortlægningen baserer sig på en registeranalyse af energiklyngens erhvervsaktivitet, desk research samt interviews med fremtrædende virksomhedsledere og forskere i energiklyngen.
IRIS Group har indgået en rammeaftale med Erhvervshus Midtjylland om levering af erhvervsstatistik i 2022-23. Som en del af rammekontrakten skal IRIS Group frem til 2023 levere en årlig rapport til hver kommune i regionen med en række nøgletal for udviklingen på erhvervsområdet, herunder bl.a. udviklingen i beskæftigelse, pendling, omsætning, eksport, udenlandsk arbejdskraft og iværksætteri.
2021
IRIS Group skal gennemføre en analyse af Business Region Aarhus’ rolle i det nye erhvervsfremmesystem. Analysen skal fastlægger Business Region Aarhus’ rolle i det nye erhvervsfremmesystem med fokus på interessevaretagelse i forhold til regionale styrkepositioner i Østjylland samt udvikle anbefalinger til, hvordan interessevaretagelsen skal udmøntes de kommende år.
IRIS Group skal gennemføre analyser af iværksætteraktiviteten på fire danske universiteter – Aarhus Universitet, Copenhagen Business School, Danmarks Tekniske Universitet og Syddansk Universitet. Analyserne skal kortlægge, hvordan iværksætteraktiviteten på de enkelte universiteter har udviklet sig siden 2008 og dokumentere den impact, de universitetsbaserede iværksættere skaber i samfundet i form af bl.a. flere virksomheder og jobs. Derudover skal analyserne tegne en profil af universiteternes iværksættere og undersøge, om de klarer sig bedre end andre sammenlignelige iværksættere. Analyserne er primært baseret på registerdata fra Danmarks Statistik.
IRIS Group skal kortlægge den danske tech-sektor og etablere en database med tech-virksomheder kategoriseret i delsegmenter (fx FinTech, GovTech, Robotics, mv.). Derefter vil vi foretage en analyse af eksportbarrierer og indkredse delsegmenter, der rummer stort eksportpotentiale og har kritisk masse af eksportparate virksomheder. Analysen vil bygge på interivews og have et særligt fokus på SMV’er.
IRIS Group skal undersøge, om de regulatoriske rammevilkår for udvikling og markedsføring af biosolutions varierer mellem de EU-lande, som har en væsentlige klynge af biosolutionsvirksomheder. Danske biosolutionsvirksomheder oplever betydelige regulatoriske barriere, hvoraf størstedelen af disse er bundet op på EU-regulering. Men lovgivningen kan fortolkes forskelligt i de enkelte medlemslande og der er kan iværksættes særlige initiativer mhp. at reducere barriererne. Nabotjekket vil således give et overblik over initiativer iværksat mhp. at fjerne og reducere regulatoriske barrierer for biosolutionsvirksomheder i sammenlignelige EU-lande. Analysen bygger på desk research og interviews med virksomheder og myndigheder i udvalgte lande.
IRIS Group skal hjælpe Erhvervsstyrelsen med at indsamle og udbrede gode erfaringer med datadeling i logistik- og transportbranchen. Gennem desk research, interviews og workshops med virksomheder, eksperter og brancheorganisationer skal IRIS Group kortlægge, hvordan datadeling kan være med til at skabe øget produktivitet og nedbringe branchens CO2-udledning. Som en del af opgaven skal IRIS Group også udarbejde konkrete formidlingsprodukter til de forskellige målgrupper samt en eksekveringsplan for, hvordan formidlingsprodukterne kan udbredes, og hvordan det kan gøres mere attraktivt at dele og udnytte data i logistik- og transportbranchen.
IRIS Group skal hjælpe Danmarks digitale klynge, DigitalLead, med at udvikle idéer til forretningsområder, pege på medlemssegmenter og indkredse relevante ydelser, som adresserer Digitaliseringspartnerskabets anbefalinger, som forventes offentliggjort i efteråret 2021. Analysen vil inddrage de nyeste trendanalyser og undersøgelse på området samt se på udenlandske digitale klyngers fokusområder. Derudover vil analysen inkludere en række interviews med interessenter blandt DigitalLeads kernemålgruppe og i andre danske klynger.
IRIS Group skal gennemføre en analyse for Danmarks Idrætsforening af den danske sportstech-branche. Analysen omfatter en kortlægning af branchens størrelse, samfundsøkonomiske bidrag og rammevilkår. Analysen skal også vurdere branchens fremtidige vækstpotentiale og tegne et billede af det danske økosystem og de særlige danske forudsætninger og styrkepositioner i forhold til sportstech-branchen. Analysen vil basere sig på en spørgeskemaundersøgelse og dybdegående interviews blandt danske sportstech-virksomheder samt desk research af internationale vækstprognoser og trendanalyser.
IRIS Group skal bistå Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse (DEB) med at gennemføre en række dialogarrangementer, der skal give DEB input til udmøntningen af midler i den kommende strukturfondsperiode. Arrangementerne sætter fokus på centrale indsatsområder som bl.a. kvalificeret arbejdskraft, grøn og cirkulær omstilling samt innovation og klynger. IRIS Group står for at sammensætte programmet og udarbejde et solidt videngrundlag om status, udfordringer og relevante virkemidler.
Sammen med Invest in Odense skal IRIS Group gennemføre en analyse af den danske medicinske cannabis-industri. Analysen skal kortlægge branchens nuværende økonomiske betydning og fremtidige vækstpotentialer samt tegne et billede af det danske økosystem og de stedbundne fynske styrker. Som en del af analysen bliver der også udviklet et fast metodisk koncept, som skal bruges til at måle udviklingen i branchen i de kommende år. En væsentlig del af datarundlaget for analysen vil bl.a. blive indsamlet direkte blandt alle de private virksomheder på Fyn, der arbejder med medicinsk cannabis.
I forbindelse med udbuddet af den lokale erhvervsservice i Roskilde Kommune skal IRIS Group gennemføre en systematisk vurdering af alle de indkomne tilbud ud fra en fast evalueringsmodel. Resultatet vil blive overbragt til kommunen og lokalpolitikerne via et sammenfattende skriftligt notat og en mundtlig præsentation. IRIS Group skal også levere input til den efterfølgende kontraktindgåelse med henblik på at skabe størst mulig værdi og effekt af den fremtidige lokale erhvervsservice i kommunen.
Tårnby Kommune er ekstremt hårdt ramt på beskæftigelse og ledighed under coronakrisen. Det skyldes specialiseringen inden for lufttransport med Københavns Lufthavn og en række følgeerhverv. Kommunen har nedsat et særligt udvalg, der skal udvikle en handleplan med fokus på både her og nu-udfordringer og den langsigtede udvikling i job og erhverv.
IRIS Group skal udvikle videngrundlaget for udvalgets arbejde gennem analyser af coronakrisens konsekvenser, scenarier for de kommende år og erhvervslivets behov for lokale erhvervspolitiske indsatser. Arbejdet vil kombinere registerbaserede analyser, interviews med kommunens virksomheder og workshops om erhvervspolitiske fokusområder som grøn lufttransport og tiltrækning af virksomheder.
IRIS Group hjælper Erhvervshus Fyn med at gennemføre en analyse af potentialerne og mulighederne for at skabe nye fynske styrkepositioner inden for autonom højteknologi på områderne for droner og nærskibsfart. Analysen omfatter en kortlægning af erhvervsområdernes størrelse, rammevilkår og internationale styrkepositioner samt af deres fremadrettede potentialer og barrierer for vækst. Derudover skal analysen pege på konkrete investeringer og indsatser, der kan medvirke til at realisere vækstpotentialerne. Datagrundlaget er en kombination af interviews med nøgleaktører og private virksomheder samt desk research af internationale vækstprognoser og trendanalyser.
IRIS Group skal foretage en analyse af fundingmulighederne for teknisk forskning i EU’s 9. rammeprogram, Horizon Europe. Horizon Europe er EU’s rammeprogram for forskning og innovation, som uddeles mellem 2021-2027 og har et budget på 95,5 mia. euro. Analysen vil detektere og give konkrete eksempler på områder, hvor den tekniske forskning er stærkere eller svagere repræsenteret relativt til det forrige rammeprogram, Horizon 2020. Analysen baseres på tekst- og nøgleordsanalyse af strategiske dokumenter og underliggende arbejdsprogrammer for hhv. Horizon Europe og Horizon 2020.
IRIS Group skal gennemføre en klyngeanalyse af danske og sydsvenske virksomheder og videninstitutioner, som arbejder sammen omkring forskning og udvikling i biologiske alternativer til traditionelle plantebeskyttelses- og vækstmidler. Analysen skal kortlægge og beskrive klyngens aktører og styrkepositioner i et internationalt perspektiv. Derudover skal analysen vurdere klyngens vækstpotentialer og beskrive særlige rammebetingelser for udvikling og vækst. Analysen baserer sig på desk research, interviews og en bibliometrisk analyse.
IRIS Group skal evaluere ordningen Danske BoligArkitekter, som siden 2013 har hjulpet danske boligejere med kvalitetsinspiration og arkitektrådgivning ved større boligforbedringer gennem sitet danskeboligarkitekter.dk. Her kan de bl.a.finde og sammenligne et stort antal arkitektfirmaer med speciale i ejerboliger. Evalueringen vil bl.a. se nærmere på den værdi, ordningen skaber for boligejere og arkitekter, og hvordan der er potentialer for at udvikle og styrke ordningens værdiskabelse fremadrettet. Evalueringen vil primært basere sig på interviews med medlemmer, tidligere medlemmer og brugere af ordningen.
IRIS Group skal hjælpe 3F med at udvikle en ny erhvervspolitik, der kan styrke forbundets position og rolle i den nationale debat og indsats for bæredygtig vækst, jobskabelse, grøn omstilling, regional balance, mv.
Opgaven løses i et tæt samarbejde med 3F og omfatter en række interne workshops samt en grundig interviewundersøgelse blandt de toneangivende aktører og interessenter i det danske erhvervspolitiske landskab.
IRIS Group og HBS Economics skal gennemføre en analyse for Danske Gymnasier og IDA, der belyser mismatch-problemer mellem udbud og efterspørgsel efter kvalificeret arbejdskraft i Danmark frem mod 2030. Analysen skal belyse, hvordan demografisk udvikling, grøn omstilling, digitalisering og politiske aftaler om minimumsnormeringer på daginstitutionsområdet påvirker efterspørgslen efter arbejdskraft og dermed det fremtidige mismatch på det danske arbejdsmarked. Samlet set skal analysen hjælpe med at tegne et billede af behovet for arbejdskraft inden for en bred vifte af videregående uddannelser, som gymnasierne særligt leverer studerende til. Analysen baserer sig på registerdata fra Danmarks Statistik og DREAM.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af industriens behov for nye uddannelser, efteruddannelse, vidensamarbejde og teknologisk service i Trekantområdet. Analysen skal kortlægge, hvordan nye trends (fx den grønne omstilling) og nye teknologier påvirker vigtige brancher som fødevareindustri, energiteknologi, metalindustri og maskinindustri – og hvad de stiller af krav til nye kompetencer og adgang til eksternt samarbejde. Analysen vil basere sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt 300 industrivirksomheder samt dybdegående interviews.
IRIS Group skal gennemføre en effektmåling af The Trade Councils erhvervsfremstødsordning, der gennem fælles erhvervsfremstød som fx messestande eller officielle delegationsbesøg skal bidrage til at fremme dansk eksport. Formålet med effektmålingen er at evaluere effekten af de gennemførte erhvervsfremstød i 2018 og 2019 for de deltagende virksomheder. Analysen skal bl.a. give svar på, hvilken betydning fremstødene har for de deltagende virksomheders omsætning og eksport samt for etablering og opbygning af netværk på de respektive markeder. Analysen baserer sig på en spørgeskemaundersøgelse blandt virksomheder, som har deltaget i et erhvervsfremstød, samt dybdegående interviews.
IRIS Group skal sammen med Colliers, Danmarks største erhvervsmægler, hjælpe Syddjurs Kommune med at undersøge, hvordan der kan tiltrækkes virksomheder til de lokale erhvervsarealer. Opgaven omfatter både en afdækning af virksomhedernes efterspørgsel samt mulighederne og potentialerne i det lokale udbud af erhvervsarealer. Herunder hvordan udviklingen af erhvervsområderne kan understøtte de lokale styrkepositioner og den langsigtede vækst. Som en del af opgaven skal der også udarbejdes konkrete anbefalinger og forslag til, hvordan Syddjurs Kommune kan udvikle og markedsføre erhvervsarealerne over for de rette målgrupper. Opgaven er bl.a. baseret på en gennemgang af skriftlige dokumenter (fx eksisterende lokalplaner og prospekter), registerdata om erhvervsstrukturen og erhvervslejemarkedet samt interviews med en lang række virksomheder og iværksættere samt private og offentlige nøgleaktører.
2020
IRIS Group skal afdække, hvilke kompetencer der særligt er efterspurgt – og forventes at blive efterspurgt – af industrien for at udnytte de muligheder, der ligger i Additive Manufacturing (3D-print).
Gennem desk research, interviews og workshops med repræsentanter for industrien er målet at skitsere en uddannelsesindsats for Additive Manufacturing, som vil imødekomme industriens behov.
IRIS Group skal beskrive og kortlægge vækstpotentialet og -barrierer for den del af biotek-klyngen, som ikke retter sig mod farma og sundhedsteknologi (biosolutions). Dvs. biobaserede fødevarer, materialer, afgrøder, energi, miljøteknologier, mv. Gennem desk research, IRIS Groups life science-database og interviews med biotekvirksomheder og forskningsmiljøer gives en beskrivelse af klyngen og dens potentialer. En række cases vil dels illustrere danske biotekvirksomheders udvikling og fremhæve perspektivrige teknologiområder.
IRIS Group skal udarbejde en guide til, hvordan der gennem anvendelse af såkaldte innovationskontrakter kan skabes øget innovation i indkøbene i den danske sundhedssektor ved at tilføre nye innovative elementer til de eksisterende standardkontrakter.
Opgaven er igangsat af Erhvervsministeriet og gennemføres som en del af arbejdet i Partnerskabet for Innovationsfremmende Sundhedsudbud, der repræsenterer et bredt udsnit af toneangivende offentlige og private sundhedsaktører.
Opgaven fokuserer på, hvordan der gennem simple redskaber og dialog mellem de offentlige organisationer og private leverandører kan skabes øget innovation i indkøbet af de mere standardiserede mængdevarer i sundhedssektoren. Datagrundlaget er interviews, workshops og gennemgang af forskellige konkrete kontraktgrundlag.
IRIS Group skal gennem de næste fem år gennemføre en følgeevaluering af European Space Agency Business Incubation Center (ESA BIC) i Danmark, som er et af de mest ambitiøse startup- og accelerationsprogrammer, der er set i Danmark på et specifikt teknologiområde.
Evalueringen skal både udtrække læring undervejs, monitorere fremdrift og målopfyldelse samt dokumentere de effekter, som ESA BIC skaber for de medvirkende virksomheder og den øvrige danske rumindustri.
Datagrundlaget vil være en kombination af interviews, workshops og løbende spørgeskemaundersøgelser blandt de forskellige typer af virksomheder, som deltager i programmet.
IRIS Group skal gennemføre en analyse, der belyser omfanget og effekterne af Aalborg Universitets vidensamarbejder og universitetets potentiale for at bidrage til den grønne omstilling gennem forsknings- og innovationssamarbejder. Analysen skal bl.a. kortlægge Aalborg Universitets samspilsaktiviteter med omverdenen samt udviklingen i iværksætteri. Analysen skal desuden tegne et billede af Aalborg Universitets grønne forskningsprofil for at belyse, hvordan universitetet bidrager med forskning, viden og kompetencer til den grønne omstilling. Analysen baserer sig på interviews, registeranalyser af bibliometriske data og registerdata fra Danmarks Statistisk samt spørgeskemaundersøgelser.
IRIS Group har modtaget en bevilling fra Industriens Fond til projektet ”Forretningsmodeller efter covid-19 − læring og inspiration fra genstartNU”. Formålet er at trække læring ud af de mange virksomhedsrettede forløb under genstartNU og omsætte det til værktøjer og inspiration, der kan bidrage til at styrke forretningsmodellerne i danske SMV’er. Der skal bl.a. udarbejdes cases med eksempler på god praksis, nye værktøjer til erhvervsfremmesystemet og en håndbog til udvikling af forretningsmodeller målrettet SMV-ledelser. Herudover skal projektet opsamle erfaringer til brug for design af fremtidige programmer under Industriens Fond. Det gennemføres i samarbejde med forskere fra SDU og AAU samt flere erhvervshuse.
IRIS Group skal i samarbejde med Wonderful Copenhagen udarbejde en plan for, hvordan hovedstadens turismesektor kan gentænkes som konsekvens af covid-19-pandemien. Arbejdet skal synliggøre hovedstadsturismens betydning for dansk økonomi og København som by, og planen skal identificere et antal fyrtårnsprojekter, som til sammen gør det muligt at indfri ambitionen om at genoprette og samtidig gentænke turismen i hovedstaden. Aktivt ejerskab til planen skal sikres gennem interessentinddragelse og dialog med turismeerhvervet. Planen skal både omfatte bilaterale møder med nøgleinteressenter samt et antal workshops, hvor repræsentanter for erhverv og myndigheder får mulighed for at drøfte fælles udfordringer og indkredse relevante fyrtårnsinitiativer.
IRIS Group skal foretage en evaluering af Odense Kommunes tilbud til iværksættere. Odense Iværksætterservice tilbyder uvildig, gratis sparring og vejledning omkring opstart samt mulighed for kontorplads i iværksætterfælleskabet Stjerneskibet. Evalueringen skal gennem interivews med lokale iværksættere og rådgivere tilknyttet Stjerneskibet afdække, hvilken værdi kommunens tilbud skaber for iværksætterne. Evalueringen vil desuden omfatte kvantitative opgørelser af bl.a. overlevelsesrate og jobskabelse blandt brugerne af Odense Iværksætterservice og Stjerneskibet.
En lang række kommuner er gået sammen i et projekt, der skal afklare, hvad der lokalt kan gøres for at hjælpe virksomhederne gennem coronakrisen og ruste dem til den tid, der kommer efter krisen. Der gennemføres i projektet dybdegående interviews med virksomheder inden for brancher, der har særlig stor betydning i de enkelte kommuner. Herudover afholdes tværgående workshops, hvor erfaringer og idéer til lokale indsatser deles på tværs af kommuner, og hvor eksperter bidrager med indsigter og idéer. Endelig får de deltagende kommuner en datapakke med løbende information om, hvordan det lokale erhvervsliv er påvirket af krisen. De deltagende kommuner får som led i projektet udviklet et skræddersyet idékatalog til lokale erhvervsindsatser.
Indtil videre deltager København, Aalborg, Roskilde, Esbjerg, Gladsaxe, Køge, Randers, Billund og Trekantområdet Danmark i projektet.
IRIS Group skal gennemføre en innovations- og kapacitetsanalyse for den digitale visuelle industri i Danmark, der bl.a. dækker animation, spil og film. Analysen skal for første gang afdække klyngens innovationsgrad og innovationspotentiale. Derudover skal analysen bidrage med ny viden om klyngens kompetencebehov holdt op imod en kortlægning af kapaciteten på de uddannelser, der leverer kompetencer til klyngens virksomheder. Analysen baserer sig både på desk research, interviews, register- og LinkedIn-data samt en spørgeskemaundersøgelse.
IRIS Group skal udarbejde en lang række cases med eksempler fra virksomheder, der under coronakrisen har iværksat innovative tiltag, som andre virksomheder kan lære af og lade sig inspirere af. De skal beskrive, hvordan virksomheder inden for et bredt udsnit af brancher håndterer coronakrisen for at overleve, og hvad de gør for at overleve på sigt. Casene vil blive baseret på interviews med topledelsen, og de vil blive offentliggjort på Virksomhedsguiden.dk.
IRIS Group skal for BusinessAalborg udvikle værktøjer til at måle effekter af den lokale erhvervs- og investeringsfremmeindsats samt afdække virksomhedernes ønsker til lokal erhvervsfremme. Effektopgørelse og behovsafdækning baseres på survey blandt lokale virksomheder. Målet er bl.a. at give politikere og ledende embedsmænd kvartalsvise opgørelser af den jobskabelse, som kommunens erhvervs- og investeringsfremmeindsats skaber. En gang hvert andet år udarbejdes en bredere analyse af de lokale virksomheders ønsker og behov for lokal erhvervsfremme.
IRIS Group har taget initiativ til at udvikle et nyt indeks, der skal måle de danske kommuners erhvervspræstationer på en række nøgleområder som antal private arbejdspladser, iværksætteri, vækstvirksomheder, eksport og produktivitet. Ambitionen er at udkomme med et opdateret billede af “Vækstdanmark” en gang årligt.
IRIS Group skal gennemføre en totalkortlægning af de ca. 110 ph.d.er, som Realdania har støttet over de seneste 20 år. Kortlægningen skal bl.a. kaste lys over, om ph.d.-støtte fra Realdania bidrager til at realisere forskning på nye områder, som det ellers ville være vanskeligt at rejse finansiering til. Endvidere skal kortlægningen afdække typiske karriereveje for Realdania-støttede ph.d.er, herunder hvor mange af ph.d.erne der fortsat er beskæftiget med forskning relateret til det byggede miljø. Evalueringen bygger på en spørgeskemaundersøgelse blandt alle støttede ph.d.er samt interviews i fagmiljøerne.
IRIS Group skal udarbejde en analyse af den samfundsmæssige impact af VILLUM FONDENs forskningsprogrammer. Formålet med analysen er at udvikle en række outputmål, der belyser de forskellige effektveje mellem den udførte forskning og det omkringliggende samfund. Analysen skal på den baggrund indgå i VILLUM FONDENs løbende monitorering af sine forskningsbevillinger. Analysen baseres på en lang række data om forskernes patent- og iværksætteraktiviteter samt lønudvikling.
2019
IRIS Group skal evaluere Realdanias to programmer TEST og Innovation til marked, som hjælper virksomheder med at få nye, bæredygtige løsninger til byggeriet ud på markedet. Evalueringen vil både fokusere på programmernes design og indhold samt effekterne for de medvirkende virksomheder og det bredere samfund. Alle virksomheder, som har deltaget i de to programmer, bliver interviewet og inddraget i evalueringen.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af den lokale erhvervsfremmeindsats for Vordingborg Kommune. Analysen består af en evaluering af to udviklingsprojekter rettet mod bygge & anlægsbranchen samt en bredere afdækning af de lokale virksomheders fremadrettede behov og efterspørgsel efter lokale erhvervsfremmetiltag. Datagrundlaget vil være baseret på dybdegående, kvalitative interviews med mere end 20 forskellige lokale virksomheder inden for bygge & anlæg, industri og transport.
IRIS Group skal for Erhvervsstyrelsen gennemføre en følgeevaluering af tilskudsprogrammet SMV:Digital, som har til formål at løfte digitaliseringsniveauet hos SMV’er gennem tilskud til privat rådgivning. Evalueringen skal bl.a. give en dybdegående forståelse af, hvordan tilskuddene bidrager til digital omstilling og/eller udvikling af e-handelskapacitet i de deltagende virksomheder, herunder hvad der har været centrale drivkræfter og barrierer for digital omstilling – både under og efter rådgivningsforløbet. Følgeevalueringen vil løbende tilvejebringe viden om, hvordan tilskudspuljen kan forbedres og skabe endnu større værdi for de deltagende virksomheder. Følgeevalueringen løber hen over en toårig periode, hvor der gennemføres interviews med både virksomheder, private rådgivere og erhvervshuskonsulenter, som har været en del af programmet.
IRIS Group skal afdække rammevilkårene for klinisk forskning i Danmark med særligt fokus på virksomhedernes vilkår for at bedrive klinisk forskning. Analysen skal sammenligne vilkårene i Danmark med en række førende lande i og uden for Europa. Derudover skal afdækningen identificere initiativer, der kan inspirere til lignende tiltag i Danmark med henblik på at forbedre rammevilkårene. Analysen er baseret på desk research samt interviews med nationale og internationale interessenter.
IRIS Group skal i samarbejde med Oxford Research afdække, hvad en række internationalt førende lande – i og uden for Europa – frem til i dag har gjort for at styrke IT-sikkerheden blandt små og mellemstore virksomheder. Afdækningen skal både se nærmere på overordnede strategier og konkrete initiativer til at styrke IT-sikkerheden, som har haft stor effekt og potentiale til at blive overført til en dansk kontekst. Målet er, at den indsamlede viden på sigt skal inspirere til konkrete tiltag og handlinger, der kan iværksættes i Danmark med henblik på at styrke IT-sikkerheden i erhvervslivet. Afdækningen baseres på en kombination af desk research, interviews med bl.a. interessenter med ansvar for implementering af initiativer samt en workshop for interessenter på IT-sikkerhedsområdet i Danmark.
IRIS Group skal hjælpe Region Midtjylland med at skabe et overblik over de centrale aktører i regionens life science-økosystem, herunder nationale og internationale aktører, der har betydning for økosystemet. Derudover skal opgaven opstille en række nøgletal for aktørerne i økosystemet og beskrive, hvordan de interagerer med hinanden. Samlet set skal arbejdet understøtte udviklingen af det fremtidige samarbejde mellem regionens viden- og sundhedsinstitutioner samt life science-virksomhederne i regionen. Opgaven skal baseres på interviews og registeranalyser på baggrund af bibliometriske data og registerdata fra Danmarks Statistik.
IRIS Group skal afdække behov og muligheder for at skabe en fællesoffentlig dataplatform, der understøtter incitamenter til dataudvikling og -deling blandt erhvervsfremmeaktørerne i Danmark. Der vil blive afholdt workshops på tværs af landet for at afdække potentialer for bedre dataunderstøttelse i arbejdet med at udvikle bedre ydelser til danske virksomheder. Tidlige mock-ups og visualiseringsmuligheder vil ligeledes blive testet. Opgaven skal udgøre grundlaget for at udvikle en fælles dataplatform, som kan tilgås af alle aktører fra lokal erhvervsfremme til statslige aktører.
IRIS Group hjælper Helsingør Kommune med at skabe et faktuelt grundlag for kommunens arbejde med at formulere en ny Erhvervs- og Vækstpolitik. Gennem en registerbaseret analyse og en workshop med det lokale erhvervsliv sætter IRIS Group fokus på kommunens nuværende erhvervsmæssige strukturer og præstationer samt de fremadrettede udviklingspotentialer for Helsingør.
IRIS Group skal afdække omfanget af forskning på dagtilbuds- og grundskoleområdet i Danmark, herunder hvor mange årsværk området beskæftiger, hvordan forskningen finansieres, og hvordan udviklingen har været de sidste fem år. Der findes ikke detaljeret registerdata på dette område. Analysen baserer sig derfor på korte spørgeskemaer udsendt til forskere på området samt interviews med ledere af relevante forskningsmiljøer.
IRIS Group hjælper brancheorganisationen ITD med at udvikle en metode og gennemføre en systematisk årlig måling og sammenligning af de lokale erhvervsvilkår for vejgodstransportbranchen. Målingen skal bidrage til at kvalificere dialogen med kommunerne om, hvordan fx den lokale mobilitet og sikkerhed samt vækst og udvikling kan styrkes. Kommunerne bliver bl.a. målt på deres økonomiske investeringer i vejnettet samt de lokale faciliteter, regler og indsatser på vejområdet. Målingen er baseret på en kombination af registerdata fra Danmarks Statistik og Vejdirektoratet samt en spørgeskemaundersøgelse blandt de tekniske forvaltninger i kommunerne.
IRIS Group skal hjælpe parterne bag ViiRS (som omfatter Sjællands Erhvervsakademi, Professionshøjskolen Absalon, RUC og DTU) med at forberede og facilitere en proces, der skal resultere i en model for videreførelse og permanent forankring af partnerskabets gode erfaringer med at etablere samarbejder mellem regionens virksomheder og uddannelsesinstitutioner. Processen omfatter bl.a. en studietur til AAU Match, en workshop for fremtidige nøgleaktører i partnerskabet og en regional videndag.
IRIS Group skal hjælpe Tårnby Kommune med at skabe et faktabaseret videngrundlag for den kommende erhvervspolitiske strategi og handlingsplan. Det gøres gennem en grundig erhvervsanalyse og oplæg for det lokale erhvervsudvalg, som bl.a. belyser kommunens erhvervsmæssige strukturer og præstationer. Herunder hvordan udviklingen har været gennem de seneste år, og hvordan Tårnby klarer sig i forhold til en række sammenlignelige kommuner. Analysen indeholder en lang række statistiske nøgleindikatorer for den private beskæftigelse og virksomhedsbestand, og der bliver bl.a. gået i dybden med kommunens iværksætteri, vækst, produktivitet og arbejdskraft.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af udviklingen i iværksætteri på KU siden 2001 og dokumentere den impact, som iværksætterne skaber i samfundet i form af bl.a. højere produktivitet, flere virksomheder og flere jobs. Analysen skal tegne en profil af de KU-baserede iværksættere og undersøge, om de klarer sig bedre end andre sammenlignelige iværksættere. Analysen er primært baseret på registerdata fra Danmarks Statistik.
IRIS Group skal gennemføre en evaluering af Lundbeckfondens program for særligt lovende unge forskere inden for sundhedsvidenskab, som kaldes LF Fellowships. Evalueringen skal belyse, om programmet 1) bidrager til at øge den forskningsbaserede viden og erfaring på det sundhedsvidenskabelige område, og 2) sikrer at Danmark kan fastholde og tiltrække de dygtigste unge talenter på området. Evalueringen vil bl.a. blive baseret på interviews, en bibliometrisk analyse og en spørgeskemaundersøgelse.
IRIS Group skal gennemføre en evaluering af Danmarks Frie Forskningsfonds største virkemiddel, som kaldes DFF-Forskningsprojekter. Evalueringen skal belyse, om virkemidlet lever op til ambitionen om at løfte kvaliteten i dansk forskning, styrke karrierevejene og øge internationaliseringen af forskningen. Evalueringen vil bl.a. blive baseret på forskellige registeranalyser, interviews samt en spørgeskemaundersøgelse og en omfattende bibliometrisk analyse.
Fakultetsledelsen ved Science and Technology på Aarhus Universitet har besluttet, at der skal foretages en ekstern evaluering af de forskningsbaserede aktiviteter ved fakultetets institutter. Evalueringen skal foretages af et eksternt panel for hvert institut bestående af internationalt anerkendte forskere. IRIS Group skal bistå panelernes evalueringsarbejde under deres besøg på hvert af institutterne og bl.a. bidrage med et indgående kendskab til det danske forskningsfinansieringssystem, dansk forskningspolitik samt de danske universiteter.
IRIS Group skal lave en erhvervsanalyse af Morsø Kommune, der afdækker de forskellige lokale rammebetingelsers betydning for erhvervslivets vækst og udvikling i de kommende år. Derudover måles udviklingen i kommunens erhvervspræstationer samlet set og inden for de toneangivende brancher på en række nøgleindikatorer. Herunder fx beskæftigelse, iværksætteri, virksomhedsbestand, eksport mv. Analysen gennemføres på vegne af Morsø Erhvervsråd og skal udgøre et faktabaseret videngrundlag for den fremadrettede lokale erhvervsindsats på Mors. Datagrundlaget er baseret på registerdata og en spørgeskemaundersøgelse blandt de lokale virksomheder.
IRIS Group skal lave en analyse af den danske robotklynge i et globalt vækstperspektiv. Analysen skal tegne en profil af den danske robotklynges udvikling og styrkepositioner og perspektivere dette i forhold til de eksisterende globale vækstprognoser på robotområdet. Derudover skal analysen give en sammenlignende beskrivelse af den danske robotklynge i forhold til nogle af de største og førende udenlandske klynger og regioner. Analysen gennemføres på vegne af Odense Robotics og baseres på flere forskellige datakilder. Herunder både kvantitative registerdata, eksisterende studier og dybdegående kvalitative interviews med førende danske og internationale eksperter på robotområdet.
IRIS Group skal gennemføre en kvantitativ analyse af stærke erhvervsområder i dansk erhvervsliv. Analysen skal danne grundlag for, at Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse kan indkredse 10-12 nationale styrkepositioner og et mindre antal spirende klynger, som skal være omdrejningspunkt for en konsolideret og mere sammenhængende klyngeindsats. Analysen skal endvidere udgøre et metodisk grundlag for at overvåge, om brugen af strukturfondsmidler bidrager til smart specialisering og innovativ, intelligent økonomisk omstilling. IRIS Group gennemfører analysen i et samarbejde med forskere fra Center for Regional- og Turismeforskning og sideløbende med analysen “Kortlægning af danske FUT-områder med betydning for vækst og udvikling i erhvervslivet”.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af danske styrker inden for forskning, uddannelse og teknologi (FUT) og deres relevans for danske brancher og klynger. Analysen skal fungere som input til Danmarks Erhvervsfremmebestyrelse, der i 2019 skal identificere 10-12 nationale styrkepositioner og et mindre antal spirende klynger. Derudover skal analysen bidrage til at understøtte programmeringen af næste strukturfondsperiode med henblik på at videreudvikle en dansk smart specialiseringsstrategi. IRIS Group gennemfører analysen sideløbende med analysen “Kortlægning af danske erhvervsmæssige styrkepositioner”.
IRIS Group skal for det schweiziske ministerium for uddannelse, forskning og innovation gennemføre en impact-evaluering af landets bilaterale programmer for forskningssamarbejde. Programmerne har til formål at fremme samarbejdet mellem schweiziske universiteter og universiteter i lande uden for EU og Nordamerika.
IRIS Group skal gennemføre en stor analyse af scale-ups i de fem nordiske lande. Gennem 50 dybdegående cases skal vi identificere fællestræk ved succesfulde vækstvirksomheder og ved virksomheder, der trods potentiale ikke er blevet til scale-ups. Målet er at udvikle forslag til, hvordan de nordiske lande kan designe initiativer og økosystemer, der skaber flere scale-ups.
IRIS Group skal foretage en effektvurdering af Innovationsfondens InnoFounder-program, der siden 2015 årligt har haft 40 iværksættere igennem et forløb med henblik på at accelerere udviklingen af deres iværksætteridéer. Analysen skal foretages på baggrund af deltagernes slutevalueringer af forløbet og bygger derved på brugernes vurdering af effekter i form af tilførte kompetencer, værdiskabelse mv.
2018
IRIS Group skal i samarbejde med CLEAN gennemføre en analyse af energiteknologiklyngen i Danmark. Analysen skal bl.a. kortlægge sektorens størrelse, vækst og samfundsøkonomiske betydning på baggrund af et unikt datasæt. Analysen skal endvidere dokumentere sektorens vækstpotentiale gennem prognoser for udviklingen på de områder, hvor Danmark allerede har energiteknologiske styrkepositioner. Målet er at samle et stærkt dokumentationsmateriale for energiteknologiklyngens eksisterende og potentielle styrker.
IRIS Group skal benchmarke DTU’s indsats og resultater inden for teknologioverførsel med op til 25 andre verdensførende tekniske universiteter. Benchmarkingen skal danne et overblik over, 1) DTU’s resultater inden for spinouts, licensaftaler mv. i forhold til sammenlignelige universiteter, 2) DTU’s ressourceforbrug ift. andre universiteter, 3) hvilke universiteter der gør det særligt godt, og hvad DTU kan lære af disse universiteter.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af erhvervsfremmeindsatsen i Favrskov Kommune ud fra konceptet ”Erhvervsfremme under lup”. Kommunen fik ligeledes gennemført en ”Erhvervsfremme under lup” i 2017. Denne analyse skal derfor fungere som et opdateret videngrundlag i arbejdet med at styrke Favrskov Kommunes indsigt i brugerne og effekterne af den lokale erhvervsservice. Analysen vil også indeholde en opdateret kortlægning af Favrskov Kommunes generelle erhvervspræstationer samt tilvejebringe indsigt i erhvervslivets ønsker til den fremtidige lokale erhvervsfremmeindsats.
IRIS Group skal i samarbejde med Oxford Research bistå Billund Kommune med at etablere et stærkt videngrundlag om kommunens potentialer og udviklingsmuligheder. Analysearbejdet skal danne afsæt for en ambitiøs udviklingsstrategi med pejlemærker for kommunens udvikling de kommende 5-10 år. Arbejdet omfatter bl.a. en analyse af det lokale erhvervslivs udviklingsperspektiver og virksomhedernes vurdering af lokale vækstvilkår, en turismeanalyse, en detailhandelsanalyse samt en analyse af Billund Kommune som ramme for det gode liv.
IRIS Group skal foretage en registerbaseret målgruppeanalyse af de virksomheder og forskningsmiljøer, der har ansøgt Innovationsfonden om midler. Målgruppeanalysen skal bidrage til at kortlægge, hvilke nedslag Innovationsfondens investeringer har i erhvervslivet og i de danske forskningsmiljøer, samt udviklingen fra 2014 til i dag. Analysen skal endvidere kortlægge fordelingen af projekter i forhold til de politiske prioriteringer i FORSK2020-kataloget. Analysen baseres på en nulpunktsmåling fra 2014 og trækker på en række registre i Danmarks Statistik samt Innovationsfondens ansøgerdatabase.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af den statslige forsknings-, udviklings-, og demonstrationsindsats på energiområdet (FUD-indsats). Analysen skal undersøge, om FUD-midlerne på energiområdet i endnu højere grad kan fremme de politiske målsætninger og understøtte langsigtet vækst, beskæftigelse og eksport på energiområdet.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af værdiskabelsen knyttet til de statslige investeringer i forskningsinfrastruktur siden 2007. Analysen skal bl.a. kortlægge infrastrukturinvesteringernes betydning for forskningssamarbejde, evnen til at skabe videnskabelige gennembrud, tiltrækning af forskere og erhvervssamarbejde. Samtidig skal analysen kortlægge, hvilke services der er knyttet til infrastrukturerne, og hvad de betyder for udnyttelse og udbytte af investeringerne. Analysen skal give input til det kommende roadmap for investeringer i forskningsinfrastruktur i Danmark.
IRIS Group skal med udgangspunkt i eksisterende litteratur gennemføre en kortlægning og analyse af innovationssystemet i Danmark. Formålet er at belyse og gennemgå den eksisterende indsats, de opnåede resultater samt styrker og svagheder i innovationssystemet i dag. Analysen skal indgå som arbejdsgrundlag for den internationale ekspertgruppe, der i starten af 2019 skal komme med anbefalinger til, hvordan vi i Danmark kan skabe et videnbaseret innovationssystem i verdensklassse.
IRIS Group skal gennemføre en brugeranalyse af tre af Innovationsfondens programmer (Grand Solutions, InnoFounder og ErhvervsPhD). Målet er at hjælpe Innovationsfonden med at blive klogere på, hvordan brugerne (iværksættere, virksomheder, universiteter, mv.) oplever fondens ansøgningsprocedurer, tilgængelighed og administrationen af fondens investeringer i forskning og innovation.
IRIS Group skal hjælpe med at skabe et solidt grundlag for erhvervsfremmeindsatsen i Skive gennem en grundig erhvervsanalyse, der skal styrke Skiveegnens Erhvervs- og Turistcenters (SET) viden om kommunens erhvervsliv, vækstpotentialer og vækstudfordringer. Gennem grundige registeranalyser, dybdegående kvalitative interview og spørgeskemaundersøgelser tager analysen temperaturen på Skives erhvervspræstationer og kortlægger virksomhedernes behov og ønsker til den lokale erhvervsfremmeindsats.
IRIS Group skal med en grundig erhvervsanalyse skabe et solidt, faktabaseret grundlag for den erhvervspolitiske indsats i Faaborg-Midtfyn Kommune. Analysen skal kortlægge erhvervsmæssige styrkeområder og potentialer, belyse centrale trends og udviklingstendenser samt identificere vækstbarrierer og udfordringer blandt eksisterende og spirende væksterhverv i Faaborg-Midtfyn Kommune. Derudover vil analysen relatere vækstudfordringer til indsatsen, som gøres lokalt og regionalt, samt indkredse eventuelle nye potentielle indsatsområder i den lokale erhvervspolitiske indsats.
IRIS Group skal udvikle et vækstregnskab med en række forskellige statistiske indikatorer for den samlede erhvervs- og vækstudvikling i Syddjurs Kommune. Konceptet for vækstregnskabet skal i hovedtræk ligne det, som IRIS Group de seneste år har leveret til Norddjurs Kommune. Vækstregnskabet vil sikre et videngrundlag om Syddjurs Kommunes erhvervsmæssige styrker og potentialer og dermed bidrage til at underbygge kommunens erhvervspolitiske strategi.
IRIS Group og RegLab skal gennemføre en analyse af videnudvekslingen på seks nordjyske uddannelsesinstitutioner, herunder professionshøjskolen UCN, den maritime uddannelsesinstitution MARTEC og fire erhvervsskoler. Formålet er blandt andet at belyse, hvordan vidensamarbejdet mellem institutionerne og erhvervslivet fungerer i dag, og hvad der eventuelt kan gøres for at styrke det. Analysen belyser desuden samarbejdet samt koordinationen mellem institutionerne på tværs af regionen.
IRIS Group skal udarbejde en profil af Lyngby-Taarbæk som vidensby, der skal indgå i videreudviklingen af samarbejdet mellem kommune, erhverv og uddannelsesinstitutioner om at skabe et markant innovationsdistrikt. Analysen sætter fokus på forskningsstyrker, menneskelige ressourcer, de toneangivende vidensvirksomheder, iværksætteri og kommunens erhvervsspecialisering. Herudover skal analysen kortlægge rammerne for innovationssamarbejde i vidensbyen.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af potentialerne for at udvikle eksisterende og nye vækstområder i Region Sjælland. Analysen bygger på en grundig kortlægning af Region Sjællands forsknings-, uddannelses- og erhvervsmæssige styrkepositioner. Analysens udgangspunkt er, at udvikling af nye vækstområder i regionen især knytter sig til disse styrkepositioner – og ikke mindst til områder, hvor der er sammenfald mellem styrkepositionerne.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af udviklingen i iværksætteri på DTU de sidste 20 år og af DTU-iværksætternes samfundsøkonomiske impact. Analysen fokuserer også på økosystemet for iværksætteri, og hvad DTU og erhvervspolitikken generelt kan gøre for at understøtte iværksætteri blandt forskere, kandidater og studerende.
IRIS Group skal levere et opdateret vækstregnskab med en række forskellige statistiske indikatorer for den samlede erhvervs- og vækstudvikling i Norddjurs Kommune. Vækstregnskabet er det tredje i rækken og skal sikre et opdateret videngrundlag om Norddjurs Kommunes erhvervsmæssige styrker og potentialer og dermed bidrage til at underbygge kommunens udviklingsstrategi og langsigtede vision.
2017
IRIS Group skal over de næste tre år gennemføre en samlet overvågning af de lokale og regionale vækstvilkår i Region Sjælland. Overvågningen omfatter en lang række indikatorer inden for økonomisk udvikling, iværksætteri, internationalisering, innovation, uddannelse, socioøkonomi, arbejdsmarked, mv. De første rapporter til Vækstforum og til hver af regionens 17 kommuner forventes offentliggjort ultimo 2018.
IRIS Group og Lauritzen Consulting skal gennemføre en analyse af fødevareerhvervenes vækstpotentialer, udfordringer og behov for erhvervsudviklings- og klyngetilbud i Region Sjælland og Region Hovedstaden. Analysen skal udgøre et videngrundlag for de igangværende drøftelser om et nyt landskab for de offentlige tilbud til fødevarevirksomheder.
IRIS Group skal gennemføre en evaluering af “Praksis- og Innovationshuset”, der er etableret med det formål at opbygge et innovativt læringsmiljø, hvor studerende, undervisere og erhvervsliv skal have fælles adgang til den nyeste viden og teknologi, og hvor de sammen kan udvikle og teste ny velfærdsteknologi gennem skræddersyede innovationsforløb.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af styrker og udfordringer blandt danske forsvarsrelaterede virksomheder i forhold til at imødekomme de krav, som typisk stilles til leverandører til det amerikanske forsvarsmarked. Analysen vil identificere kritiske ”gaps”, hvor der med fordel kan gøres en indsats for at styrke danske virksomheders adgang til det amerikanske forsvarsmarked.
IRIS Group skal levere et videngrundlag for styrkede forsvarsindustrielle kompetencer og kapaciteter gennem spin-in af civilt udviklede teknologier i Danmark. Videngrundlaget vil fremhæve en række teknologiområder, som vurderes at have potentiale for spin-in, da Danmark i dag har globalt førende både forsknings- og erhvervsmæssige styrker inde for disse områder, og da teknologiområderne er såkaldte dual use-teknologier og dermed har potentiale for forsvarsrelateret spin-in.
IRIS Group skal for Danmarks Frie Forskningsfond gennemføre en pilotevaluering af Sapere Aude-programmet. Sapere Aude har siden 2010 haft til formål at understøtte talentudvikling, excellence og international mobilitet blandt de allermest lovende og talentfulde unge forskere fra ind- og udland. Evalueringen skal bl.a. belyse programmets betydning for modtagernes mobilitet, forskningsmæssige og karrieremæssige udvikling samt spredning af forskningsresultater til samfundet og erhvervslivet.
IRIS Group gennemfører en cost-benefit analyse af en række anbefalinger til fokusering af den lokale erhvervsservice i Greater Copenhagen. Analysen indeholder således både en estimering af omkostningerne og gevinsterne ved at implementere de forskellige forslag, der både handler om etablering af fælles tilbud til virksomhederne og udarbejdelse af fælles værktøjer til de lokale erhvervsserviceoperatører på tværs af kommunerne.
IRIS Group gennemfører en kortlægning af, hvordan universiteterne har fulgt op på ”Vidensamarbejde under lup” – en evaluering af universiteternes erhvervssamarbejde og teknologioverførsel, som IRIS Group udarbejdede i 2014. Opfølgningen fokuserer på, hvordan universiteterne har forholdt sig til evalueringens anbefalinger, samt hvilke yderligere initiativer, de har gennemført eller planlagt rettet mod at øge omfanget af vidensamarbejde og kommercialisering af forskning.
IRIS Group skal for Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd gennemføre en analyse af effekterne af værtskab for internationale kongresser for den enkelte forsker og værtsinstitution samt afdække årsager til de opnåede effekter. Analysen skal endvidere afdække barrierer for at påtage sig værtskab samt identificere danske og internationale eksempler på kongresunderstøttende virkemidler.
IRIS Group skal gennemføre en analyse af erhvervsfremmeindsatsen i Roskilde Kommune ud fra konceptet ”Erhvervsfremme under lup”. Analysen skal samlet set bidrage til at styrke Roskilde Kommunes indsigt i brugerne og effekterne af den lokale erhvervsservice. Desuden skal analysen kortlægge Roskilde Kommunes generelle erhvervspræstationer samt tilvejebringe indsigt i erhvervslivets ønsker til den fremtidige lokale erhvervsfremmeindsats. Analysen indeholder desuden en evaluering af arbejdet med at implementere kommunens turismepolitik.