Lokale erhvervspræstationer 2020

Opsummering

IRIS Group har udviklet et nyt indeks, der måler de danske kommuners erhvervspræstationer. Det nye indeks rangerer alle danske kommuner efter, hvordan de klarer sig på nøgleområder som antal private arbejdspladser, iværksætteri, vækstvirksomheder, eksport og produktivitet.

Indekset viser bl.a.:

  • At Glostrup Kommune samlet set er den kommune, hvor erhvervslivet klarer sig bedst. I toppen af indekset får Glostrup følgeskab af Gladsaxe Kommune og Herlev Kommune.
  • At den bedst præsterende kommune uden for hovedstadsområdet er Herning Kommune. De øvrige regionale topscorere er Aalborg Kommune, Vejen Kommune og Køge Kommune.
  • At den ubestridte højdespringer er Rebild Kommune, der er gået hele 37 placeringer frem på et år. Andre højdespringere er Morsø Kommune og Kerteminde Kommune.

Analysen viser også, at der er betydelig forskel på, hvordan de danske kommuner klarer sig på de forskellige delområder. Analysen viser fx:

  • At Gentofte Kommune scorer højest på ”Arbejdspladser, indkomst og produktivitet”.
  • At Herlev Kommune er topscorer på underindekset ”Iværksætteri og vækstvirksomheder”.
  • At Lyngby-Taarbæk Kommune topper underindekset for ”Eksportaktivitet”.

Det nye indeks viser også, at der ikke er en sammenhæng mellem Dansk Industris årlige måling af erhvervsvenlighed og indekset over de faktiske erhvervspræstationer. Fx ligger nr. 1-3 på indekset over erhvervspræstationer nr. 53, 56 og 50 på DI’s liste.

Det er udtryk for, at mange andre forhold end generel erhvervsvenlighed (fx sagsbehandlingstider i forvaltninger) har betydning for den lokale erhvervsudvikling.

Download rapport

Flere publikationer fra IRIS Group

Vil du høre mere om IRIS Group?

Et tværfagligt hold af konsulenter leverer markedets skarpeste analyser og rådgivning. Skal vi hjælpe dig?

Kontakt os